Tibet is een geografisch gebied en voormalig zelfstandig land met historisch een eigen volk, cultuur en taal dat zich uitstrekt over het Tibetaans Hoogland. Tegenwoordig valt het als een regio binnen de Volksrepubliek China. De regio is verdeeld over een aantal verschillende Chinese provincies, een groot deel valt onder de staatkundige Autonome Regio Tibet.
Sinds 1950 wordt het gebied tot het land China gerekend door China, vaak spreekt men van een bezetting van Tibet. De hoogste religieuze en politieke leider in het Tibet van voor de bezetting, de Dalai Lama, vluchtte na eerst een aantal jaren met de Chinezen te hebben samengewerkt in 1957 naar India, waar hij sindsdien een regering in ballingschap leidt.
Grootschalige operatie om de vrijheidsstrijd de kop in te drukken.
De autoriteiten in Tibet hebben honderden mensen opgepakt die verdacht worden van deelname aan de protesten van afgelopen dagen. Sinds zondag houdt volgens het Centrum voor Mensenrechten en Democratie in Tibet de politie razzia's in de hoofdstad Lhasa. Bij huiszoekingen worden alle verdachte Tibetanen met geweld weggevoerd. Alle gewezen politieke gevangenen zouden ook opnieuw in hechtenis zijn genomen. Tibet is al dagen het toneel van onrust en gewelddadige betogingen. Tientallen mensen zouden zijn omgekomen, volgens schattingen van Tibetanen in ballingschap.
De Chinese autoriteiten verstrekken geen visa meer aan buitenlanders die naar Tibet willen. Dat berichtte het Chinese staatspersbureau Xinhua zondag. Alle buitenlandse toeristen die nog in Tibet zijn, worden opgeroepen de komende dagen hun koffers te pakken. Honderden buitenlandse toeristen hebben Tibet de afgelopen dagen al verlaten. In de hoofdstad Lhasa zijn de toeristische wijken sinds vrijdag al goeddeels afgesloten voor bezoekers. Toeristen in China mogen niet zomaar doorreizen naar Tibet. Daarvoor is speciale toestemming nodig.
Olympische Spelen
De Olympische Zomerspelen van de 19e Olympiade worden gehouden in Peking, de hoofdstad van China. Ze zullen gehouden worden van 8 tot en met 24 augustus 2008.
De toewijzing van de Spelen aan China is controversieel in sommige kringen wegens het weinig democratische gehalte van het land en de mensenrechtenschendingen. Amnesty International meldde in april 2007 dat in de aanloop naar de Spelen de situatie voor terdoodveroordeelden en buitenlandse journalisten in China verbeterd is, terwijl de repressie tegen eigen journalisten en activisten juist is toegenomen. Het aantal huisarresten en gevangenzettingen zonder proces is volgens Amnesty International toegenomen
Terwijl heel de wereld toekijkt en naar de Olympische Spelen toeleeft, blijft China toch de mensenrechten schenden. De geestelijk leider van Tibet in ballingschap, de Dalai Lama, en het Internationaal Olympisch Comitë (IOC) hebben hun grote zorgen geuit over het opgelaaide geweld in Tibet. Beide tekenden wel aan dat de onlusten in het door China bezette Tibet niet moeten uitmonden in een boycot van de Olympische Spelen deze zomer in Peking. Het sportfestijn moet juist een katalysator zijn van politieke vernieuwing in de eenpartijstaat.
Wat mij betreft is één ding heel duidelijk: China trekt zich nergens wat van aan en blijft doorgaan met het bezetten van Tibet en het hardhandig neerslaan van demonstraties.Wat mij betreft mogen de Olympische Spelen geboycot worden. Sport verbroedert, maar deze verbroedering is in China op dit moment heel erg ver te zoeken.
Het vervolg hierop kunt u lezen op Mijn Standpunt.