50% van de huizen verspilt energie
SenterNovem is een agentschap van het Ministerie van Economische Zaken en is op 1 mei 2004 ontstaan uit de fusie tussen Senter en Novem, twee agentschappen van het Ministerie van Economische Zaken. Deze nieuwe organisatie bundelt kennis van innovatie, energie, klimaat, milieu en leefomgeving.
Deze SenterNovem kwam maandag 21 januari met cijfers naar buiten, waaruit blijkt dat de helft van de huizen energieverspillers zijn. Van de 64.109 huizen die inmiddels van een energielabel zijn voorzien, hebben 29.942 huizen E-, F- of G-label: de allerslechtste categorie dus. Nog eens 14.500 huizen hebben een D-certificering. Hoger dan een D wil niet automatisch zeggen dat het huis energiezuinig is.
Wat opvalt is dat huizen uit de bouwperiode 1960-1975 verreweg het vaakst in de slechtste energiecategorieën vallen, categorie F of G. Het A-label, dat gegeven wordt aan de meest energiezuinige huizen, is er vooral voor woningen uit de bouwjaren 1996-2005. In totaal zijn er maar 1.316 A-labels uitgedeeld.
De Vereniging Eigen Huis (VEH) zegt sinds de verplichte invoering dit jaar geen klachten gehad te hebben over de labels. Op voorhand zag de vereniging wel knelpunten in de certificering, omdat de VEH geen vertrouwen had in de adviseurs die de labels moeten uitgeven. Verder miste ze een klachtenregeling en de mogelijkheid voor de consument om de adviseur te controleren.
Heel apart is dat het Energielabel sinds 1 januari dus verplicht is, maar er volgen geen sancties als het label er niet is.
Omzeil uw energielabel
De Vereniging Eigen huis roept op tot burgerlijke ongehoorzaamheid: overtuig de koper van uw huis af te zien van een energielabel!
Met het energielabel laat u aan de koper zien of uw huis extreem energiezuinig is (A) of juist een grootverbruiker (G). In theorie een aardig idee, omdat het huiseigenaren stimuleert hun woning tijdens bezit goed te onderhouden en nieuwe woningen energiezuinig opgeleverd zullen worden.
Toch is Vereniging Eigen Huis boos, omdat het energielabel momenteel niet meer is dan een onbetrouwbaar vodje. Het ontbreekt adviseurs aan onafhankelijkheid en deskundigheid en de vrees dat keuringsbedrijven er veel te makkelijk geld mee verdienen, wordt breed gedragen. Bovendien is voor de consument nauwelijks te volgen hoe de uiteindelijke bepaling van het keurmerk tot stand komt.
De VEH roept dan ook op tot het omzeilen van het keurmerk. "Hoewel het label per 1 januari aanstaande verplicht is, zijn er geen sancties als koper en verkoper het label negeren."
De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) heeft met minister Vogelaar afgesproken dat de notaris bij het passeren van de koopakte zal vragen om het Energielabel. Wanneer de koper echter laat weten dat hij geen label hoeft en dat bij de notaris aangeeft, zal de notaris niet weigeren de koopakte te laten passeren.
U doet er als verkoper wel verstandig aan al voor de gang naar de notaris kenbaar te maken de koop zonder energielabel te willen sluiten. De notaris is namelijk verplicht koper en verkoper er op te wijzen dat het energielabel een wettelijk vereiste is. Hiermee voorkomt u als verkoper dat u op het laatste moment met de wettelijke plicht van het label geconfronteerd wordt.
Als uw huis in 1998 of later is gebouwd, is er bij de nieuwbouw al een berekening gemaakt van de energiezuinigheid: een energieprestatiecoëfficiënt. Als die berekening niet meer dan tien jaar oud is, geldt hij ook als energielabel. Hetzelfde geldt voor de vrijwillige energieprestatieadviezen. Adviezen van na 1 januari 2002 tellen ook als energielabel.
Huurhuizen van woningcorporaties hoeven pas vanaf 2009 een label te hebben. Of een huis een label heeft, kunt u navragen bij het kadaster. Als de eigenaar geen label wil geven, rest alleen de onaantrekkelijke gang naar de rechter.
Het label is niet beperkt tot woningen. Gevangenissen, bordelen, bowlingbanen, stallen: ze krijgen allemaal een label. Openbare gebouwen moeten het label zelfs verplicht bij de deur ophangen. Het ministeriegebouw van Milieu in Den Haag werd in april al gekeurd. Het haalde slechts een C-label.