Polen: 'Zijn de Teletubbies homo's?'
De tien jaar oude tv-serie is voor zeer kleine kinderen. De serie draait om vier fel gekleurde bolle verschijningen die niet uitblinken in verbale communicatie.
Waarom draagt Tinky Winky in het kleuterprogramma Teletubbies van de BBC een damestasje? Dit is een van de prangende vragen waarmee de Poolse overheid kampt.
Ewa Sowinska, van een door de regering ingesteld orgaan dat toeziet op onder meer kinderrechten in Polen, zei in een gepubliceerd vraaggesprek dat wordt onderzocht of de Teletubbies tot homoseksualiteit aansporen.
,,Het tasje van Tinky Winky heeft mogelijk een homoseksuele ondertoon. Ik zag het damestasje wel maar pas later realiseerde ik me dat Tinky Winky een jongen is.'' aldus Sowinska. Ze gaat deskundigen zoals psychologen raadplegen om te zien wat haar te doen staat.
Woede
De huidige rechtse Poolse regering heeft zich eerder al de woede van mensenrechtenorganisaties op de hals gehaald met meningen en maatregelen die homoseksuelen zouden discrimineren. Een peiling wees onlangs uit dat 53 procent van de Polen homoseksualiteit beschouwen als een zonde en 58 procent vindt dat homoseksuele mannen en vrouwen een demonstratieverbod zouden moeten krijgen. De pas overleden Amerikaanse evangelist Jerry Falwell uitte eerder ook zijn bedenkingen over de Teletubbies en dan vooral over Tinky Winky.
Maar waar slaat dit nou eigenlijk op? Hebben ze in Polen niks beters te doen dan heel kinderachtig een leuke serie voor kleine kinderen te onderzoeken? De ukkies vinden de Teletubbies heel erg leuk en het zou ze een zorg wezen wie er een step of een bal of een tas heeft. Het past precies bij het belevingsvermogen van hele kleine kinderen en die denken écht nog niet aan het al dan niet homosexuele gedrag van Tinki Winky.
Wordt het niet eens tijd dat Polen eerst aandacht aan het eigen land en volk besteed? Ten tijde van het toetredingsproces tot de EU heeft Polen grote vorderingen gemaakt op het gebied van mensenrechten, maar de mensenrechten zijn nog steeds niet zo als het wezen moet. Bovendien kent Polen een hoge werkloosheid, met name onder jongeren (17,6 procent). Werklozen hebben recht op een uitkering, die echter karig is.