De Vlaamse premier Yves Leterme en premier Balkenende hadden gisteren een gesprek samen. Uit dat gesprek kwam naar voren dat België een streep zet door de invoering van het in ons land omstreden wegenvignet.
De Belgische premier wil nu met Nederland en Luxemburg bekijken of er gezamenlijk een systeem kan komen om weggebruikers toch te belasten.
In Nederland wordt gewerkt aan de invoering van een kilometerheffing die uiterlijk 2011 in moet gaan. Volgens de Belgische premier zou het ideaal zijn als België en Nederland eenzelfde systeem hebben.
Een woordvoerster van Leterme benadrukt dat het wegvignet "geen doel op zich" is. Men wil liever in goede samenwerking met de buren nadenken over toekomstige oplossingen en het gebruik van de wegen in rekening brengen. Dat werkt beter als je samen tot een oplossing komt dan een oplossing te verzinnen waar je later weer op terug moet komen.
Premier Balkenende reageerde opgelucht. In Nederland ontstond veel verontwaardiging toen bekend werd dat de Belgen een tolbelasting van 60 euro per jaar wilden invoeren. Met name het feit dat Belgische weggebruikers de tol via de wegenbelasting terug zouden krijgen, leidde tot heftige verontwaardiging.
Minister Eurlings (Verkeer) is opgeroepen snel te gaan overleggen met zijn Europese collega's om tot éen systeem voor kilometerheffing te komen.
De bevoegde Belgische ministers zullen verder in overleg treden over de uitlatingen van Leterme. Het laatste officiële standpunt van de Vlaamse regering, is dat het plan formeel ter goedkeuring aan de Europese Commissie wordt voorgelegd.
De Brusselse minister van Financiën is verbaasd op wat een soloactie van Leterme lijkt, juist nu Wallonië en Brussel zich bij Vlaanderen leken aan te sluiten. Volgens de politicus trekt de Vlaamse premier 'brutaal de handrem aan': "Dit lijkt eerder het bestuur van een brokkenpiloot, dan van een ervaren conducteur."
Dit krijgt vast en zeker weer een vervolg. We blijven opletten wat er verder nog komt.