Dagtochtje in Duitsland

Wildpark Hundshaupten

Een kleine 20 kilometer (half uurtje rijden) bij de Roter Ochs vandaan vind je het heel mooi gelegen Wildpark Hundshaupten. Voor de prijs hoef je het in ieder geval niet te laten: wij betaalden voor 7 personen (waarvan 2 kleine kinderen) en 2 zakjes dierenvoer de luttele prijs van 18 Euro.

Het Wildpark werd in 1971 door Barones Gudila von Pölnitz opgericht. In tegenstelling tot normale dierentuinen wilde men het wild niet achter tralies laten leven, maar het laten leven alsof het in de vrije natuur is. Dit is met een oppervlakte van 43 ha, waarvan 36 ha bos, zeker gelukt. Men is begonnen met rood- en damwild. In de loop der jaren kwamen er steeds meer diersoorten bij, zoals het wildzwijn, moeflons, steenbokken, gemsen en wisenten (Europese buffel). Er zijn ongeveer 14 soorten wilde dieren en 24 soorten huisdieren in dit mooie park te vinden. Daar waar mogelijk lopen ze los.

Forellenvijver

In het park zelf kom je hoogte verschillen tegen van 400 tot 500 m NAP. Bijzonder zijn de steile hellingen met hoge rotspartijen en enkele ontoegankelijke omhoogstekende rotswanden uit witte en bruine Jura (Malm en Dogger). Tevens is heel bijzonder het gemengde bos met beuken en fijnsparren. Een natuurlijke loop van een beek en meerdere forellenvijvers maken het beeld kompleet.

Waar we wel rekening mee moeten houden als we in dit park gaan wandelen, is dat je stevige wandelschoenen aan moet hebben. Natuurlijk trekken we ook niet de zondagse kleren aan, want als je de dieren gaat voeren of aaien, zit je zo onder de haren. Men kan kiezen uit een aantal wandelroutes, de één nog mooier als de andere. Wij hebben alle routes gelopen door gewoon het pad te blijven volgen.

Vanaf de ingang zijn er meteen al dieren. Het eerste wat we zien, is een grote vijver met forellen. Daarna zien we onder andere: gieten, kippen, pauwen, ezels, pony's, zwijnen, hangbuikzwijntjes, wildzwijnen, wasbeertjes en nog veel meer. Tegen de pony's en ezels is een bos, waar herten rondlopen. Schuin tegenover het hertenbos is een hek. Achter dat hek lopen grote dieren rond, zo zien we van redelijk dichtbij een paar elanden lopen. Hoewel ze groot lijken, blijken dit nog maar kleintjes te zijn. We lopen door en langzamerhand gaat het pad steeds steiler omhoog en wordt er het nodige van je conditie gevergd.

Ree voeren

Neem vooral de tijd en geniet van de dieren die je ziet. Soms zijn er meer dieren dan je denkt. Dan sta je bij een bos en bewondert de bomen. Komt uit een boom een lief klein eekhoorntje naar beneden dat rustig op de grond gaat zitten en even later weer sierlijk naar een andere boom gaat. Als je nog langer naar dat eekhoorntje blijft kijken, zie je tussen de bomen ineens wat bewegen: nu rustig blijven staan, dan sta je ineens oog in oog met een paar mooie, sierlijke reeën. Indien het dierenvoer nog niet op is, kan er nu wat gestrooid worden, uiteraard heel voorzichtig. Nog even wachten dan komen ze zo dichtbij, dat ze uit de hand kunnen worden gevoerd.

Nadat er genoeg genoten is van de reeën vervolgen we onze weg. Langzamerhand zijn we op het hoogste punt van het Park en staan we op het Uitzichtspunt Breitenstein. Wat je dan ziet, is met geen woorden te beschrijven. Dit moet je zien en beleven. Wat een fantastisch uitzicht!

Als er genoeg van het uitzicht is genoten, lopen we langzaam weer verder. De eerste dieren die we dan weer tegenkomen zijn het Coburger Schaap en het bosschaap. Langzaam gaat het weer naar beneden. Daar zien we dan ineens een poolvos en een rode vos lekker lui samen liggen. Vlak naast deze vossen zijn de konijntjes. Lekker zacht en knuffelig en ze wilden graag door de kids gevoerd worden.

Poolvos en rode vos

Daarna lopen we door en komen we terecht bij de kleine vogels, zoals eenden en ganzen. Ook vinden we hier dwerggeitjes. Wat we ook meteen zien is weer een forellenvijver met mooie grote forellen erin. Inmiddels hebben we flinke dorst en honger gekregen van al het wandelen en zien we een eetgelegenheid. De koude frisdranken smaakten ons ontzettend goed. Helaas was het eten niet wat we ervan verwacht hadden. De frietjes waren veel te hard gebakken, de schnitzel en de gyros kwamen ook uit de frituur en waren veel te vet. Er zijn er een aantal van ons misselijk van geworden. De broodjes knakworst van de kinderen waren wel goed. De kinderen hebben daarna nog even lekker genoten in de speeltuin van het Wildpark. Het was een heerlijke dag, mooi om alles te zien en moe maar voldaan gingen we weer op huis aan.

Foto-impressie Wildpark Hundshaupten

Reizen - artikelen en links