Een geliefd vakantieverblijf voor korte of langere tijd, zijn de parken van Centerparcs. Alles is er voorhanden, het ontbreekt aan niets om het u en uw kinderen naar de zin te maken.
En toch, toch is deze idyllische omgeving niet altijd zo ongevaarlijk. Sommige delen wekken toch wel heel sterk de indruk dat er alles aan gedaan wordt om u van uw geld af te helpen. Nu is daar opzich niets mis mee, als volwassene moet je toch weten wat je doet als je al een gokje waagt in het 'House of Games'.
Dat kinderen echter de toegang hebben tot gokmachines en er met 'leuke' te winnen speeltjes regelrecht toe verleidt worden te gokken en er geen enkel toezicht op is, slaat werkelijk alles.
Na lang wikken en wegen, de prijs is toch echt niet mals, besloten wij als gezin, deze herfstvakantie weer door te brengen op een van de parken. Het Meerdal, waar we al meerdere malen vertoefden, bleek wederom de favoriet te zijn. Dichtbij, veel activiteiten en een leuk park voor de kinderen.
Dus, met z'n allen (de hond inclusief) naar het park, waar we, afgezien van een wat zeer ouderwets en ongemakkelijk zittend bankstel, toch een leuke tijd beleeft hebben.
Geen wanklanken dus. Behalve 1. Een van die dingen die je echt in het verkeerde keelgat schieten en de aanleiding voor dit artikel.
Op het park bevindt zich een 'speelhal', het House of Games. Hier kunnen kinderen naar hartelust hun energie kwijt op videospelletjes.
Tot onze verbazing echter, bevinden zich in het toegankelijke deel ook 'gokkasten'. Automaten waar veel kinderen als bezeten op speelden om zo 'tickets' te kunnen verkrijgen. Alle automaten hebben als basis een 'kansspel' waarmee, na inworp van 20c een x-aantal tickets te bemachtigen valt. Gokken dus.
Deze tickets kunnen dan in een automaat worden ingevoerd die ze allemaal bijelkaar optelt. Handig toch? Nou ja, het bespaart de medewerkers zeeën van tijd om alle tickets na te tellen. De automaat geeft een bonnetje af waarop alle gewonnen tickets staan vermeld. Het systeem echter geeft, zoals na inlevering tegen een speeltje voor de punten blijkt een nare bijsmaak.
Alle punten worden zonder pardon ingenomen. Dus ook het restant aan punten dat over mocht zijn.
Beide zaken, het verleiden tot gokken en de zonder pardon ingenomen punten gaven ons aanleiding dit te melden middels het enquette-formulier.
Vandaag, na 3 weken, komt dan toch een reactie van het park. Een jonge dame van het park belt ons op om de klachten met ons te bespreken. Wellicht voelde men toch enige nattigheid?
Hoe het ook zij, hier dan een beknopt verslag van het telefoongesprek, waarin de medewerkster zich toch redelijk belachelijk maakt.
Na het over en weer begroeten en het bespreken van een kleine klacht, het zitmeubilair, komt dan toch de aap uit de mouw. Het telefoontje is eigenlijk een reactie op onze klacht over het aanzetten tot gokken van kinderen.
Mevr. van CenterParcs: "Het park heeft de accomodatie van het 'House of Games' verhuurd aan een bedrijf genaamd Recreon ??(of zo iets) Het is dus niet de verantwoordelijkheid van CenterParcs en de firma heeft ons bevestigd dat het geen enkel probleem is die automaten daar te laten staan en door kinderen te laten gebruiken."
Wij: "Maar, de medewerkers lopen toch allemaal in kleding van CenterParcs? Heeft u die ook verhuurd? Bovendien staat het nergens aangegeven dat het géén afdeling van CenterParcs is. Ik heb nergens een bordje gezien waarop staat dat het van de door u genoemde firma is.
En bovendien, om exact dezelfde reden die ik u net gaf, 'het aanzetten tot gokken' zijn de gokkasten in eetgelegenheden verboden.
Daarnaast worden alle punten die er teveel op het bonnetje staan niet terug gegeven als je de punten omruild voor een geschenk."
Mevr. van CenterParcs: "Ik ben er zojuist zelf nog geweest en het staat toch duidelijk aangegeven dat het teveel aan punten niet retour gegeven wordt!
Wij: "Oh? Waar dan? Ik heb het nergens gezien, ook mijn vrouw niet. En bovendien, kinderen van 5, 6 jaar dan? Die kunnen dat toch niet lezen?"
Mevr. van CenterParcs: "Ja, maar waarom laten de ouders de kinderen daar dan vrij rondlopen zonder toezicht?"
Wij: "Hallo, het park is er juist voor dat kinderen 'vrij en zonder toezicht van de ouders' kunnen spelen en rondlopen. Bovendien staan apparaten die voorheen in het afgesloten deel voor 16 jaar en ouder stonden, zoals de geldschuivers, nu in het vrij toegankelijke deel. Daar staan ook de automaten waar kinderen videospelletjes op kunnen spelen. Op deze wijze worden kinderen gewoon aangezet om te gaan gokken."
Mevr. van CenterParcs: "Maar hoe komen die kinderen dan aan al dat geld om te gokken?"
Wij: "Nou ja zeg, we leven in 2006 - 2007, nog nooit van zakgeld gehoord?
Hiermee beeindig ik het gesprek mevrouw, dit is te kinderachtig voor woorden. Het enige dat u als CenterParcs doet is het zich onttrekken aan de verantwoordelijkheden die u heeft.
Goedemiddag!"
--Daar zakt toch je broek van af. Verbolgen en zeer teleurgesteld door deze reactie, het hoofdkantoor maar eens gebeld. Na 2x doorverbonden te zijn beland ik dan eindelijk bij... ja hoor, bij de inkoop.
De jongedame wist zich met mijn relaas geen raad en werd gedurende het gesprek stiller en stiller. Wel beloofde zij mij dit door te geven aan de juiste afdeling, de 'Center Parcs Public Relations'.
Na verontschuldigingen en een 'begrijpelijk dat u dit aankaart' drukte ik haar nog op het hart dat ik er wel een artikel aan zou wijden. Mocht het daarbij onverhoopt noodzakelijk tot een onbevredigend antwoord van de PR komen, zou dit artikel zeker doorgegeven worden aan de landelijke pers.
We wachten af.