Vakantie in Curaçao

vakantie in Curaçao

Curaçao - een eiland met veel natuur en cultuur

Curaçao : een eiland om te ontdekken

Bon Bini op Curaçao, het grootste eiland van de Nederlandse Antillen. Naast heerlijk relaxen op één van de vele intieme stranden op Curaçao, biedt het eiland volop mogelijkheden om actief bezig te zijn en van de cultuur te genieten. Hieronder enkele hoogtepunten.

Man doet aan bergbeklimmen

Curaçao Actief

Stichting Uniek Curaçao, duikschool Atlantis, zeilschool Cat Sailing, Wanna Bike en Windsurfing Curaçao, werken samen onder de naam Curaçao-Actief. Ze kennen de geschiedenis, cultuur en natuur van het eiland en hebben zeer goede connecties met lokale partners waardoor gasten toegang krijgen tot gebieden die anders ontoegankelijk zijn. Duiken, zeilen, windsurfen, snorkelen, kanoën, kajakexcursies, mountainbike tours, wandeltochten, eco jeepsafari's, kookworkshops, architectuurwandelingen, dansworkshops; het is allemaal mogelijk.

Mountainbiken op Curaçao

Curaçao heeft zich de laatste jaren in rap tempo ontwikkeld tot 'tropische mountainbike verrassing'. Inmiddels ligt er voor enkele honderden kilometers aan bewegwijzerde routes, op diverse locaties verspreid over het eiland. Er worden diverse tochten aangeboden. Recreatieve fietsers en de meer ervaren en fanatieke mountainbikers kunnen er uitstekend terecht.

Stadswandeling door Willemstad

Punda, aan de rechterkant van de Sint Annabaai gelegen, is een oude wijk van Willemstad. Op het moment dat Punda helemaal was volgebouwd, besloot men naar de andere kant, letterlijk naar: Otra Banda, uit te wijken. Zo ontstond de wijk Otrobanda. De huizen in deze wijk zijn ontstaan in de gouden handelstijden. Maak kennis met beide historische, interessante en bedrijvige wijken van Willemstad door een wandeling onder leiding van een gids te maken. Tijdens zo'n wandeling door de vele straten en steegjes worden verhalen verteld over de boeiende historie. Technisch - over bouwstijlen, maar vooral ook historisch - hoe leefden de mensen hier? De bouwstijl is deels gekopieerd uit Nederland. Er wordt ook verteld over de restauratie van deze buurten.

Shopping in Willemstad

Eco Jeepsafari

De natuur op Curaçao staat centraal tijdens een Eco Jeepsafari van Stichting Uniek Curaçao. Zij hebben een selectie gemaakt van de vier mooiste routes over het eiland. Eén van de routes voert langs de groene zuidkust. Ingrediënten zijn onder meer de zoutpannen, flamingokolonies en een privé-terrein met ruige baaien en mansalina kust. Voor de liefhebbers eindigend met een maaltijd van verse vis in Santa Cruz.

Sportief wandelen

Het Curaçaose landschap is zeer gevarieerd. De noordkust is steil en rotsachtig en de zuidkust is wat minder ruig. Voor sportieve wandelaars zijn 60 zeer gevarieerde wandelroutes uitgezet. Tijdens een wandeling zijn er tal van bezienswaardigheden; orchideeën en andere planten en kruiden, hagedissen, herten, traditionele huisjes, landhuizen en grotten.

Struisvogelboerderij

De struisvogelboerderij biedt de kans het gedrag en kweek van deze bijzondere vogel van dichtbij te bestuderen. Onder begeleiding van een gids komt men alles over deze vogels te weten. De liefhebbers van struisvogelvlees kunnen bij restaurant Zambezi genieten van een heerlijk struisvogelbiefstuk.

Musea op Curaçao

In het Kurá Hulanda museum is de relatie van Curaçao met het Afrikaanse continent goed te zien en krijgen toeristen uitleg over de slavenhandel en de gevolgen hiervan voor Curaçao. Dit museum is een must. Beelden en andere oude voorwerpen staan in een speelse manier opgesteld en men waant zich in vroegere tijden, zeer indrukwekkend. Andere musea zijn: het Maritiem Museum met Caribisch Café met uitzicht op de haven, het Joodse Museum gevestigd bij de Synagoge (de oudste van het Westelijk Halfrond).

Uitzicht over een baai

Curaçao Nights

Zeker weten dat men lekker zal eten op Curaçao. Er is volop keuze uit diverse lokale en internationale restaurants. De Antilliaanse keuken is ontstaan door Latijns-Amerikaanse, Afrikaanse en Europese invloeden. Kèshi Yena, gevulde kaas, zou je zelfs het nationale gerecht kunnen noemen. Ook gerechten met okra of cactus zijn erg geliefd. En na een goed diner is het tijd om het nachtleven te ontdekken en de calorieën er weer af te dansen. Ook daarvoor biedt het eiland volop mogelijkheden. Zodra de tropische zon ondergaat, maakt men zich op voor de hot Curaçao Nights. Een actuele uitgaansagenda krijgen toeristen die Curaçao bezoeken op het vliegveld: het zogenaamde Curaçao Experience Passport.

Op culinaire reis met Angelica's Kitchen

Wie zich in een bijzondere omgeving op zonnig Curaçao culinair wil uitleven, kan denken aan een culinaire reis met Angelica's Kitchen. Een week lang geeft Angelique Schoop in kookworkshops de geheimen van de Curaçaose keuken prijs. Het koken van gerechten met exotische namen als Keshi Yena en Jambo komt aan bod. Naast diverse kooklessen en demonstraties bestaat de culinaire reis onder meer uit een tour door Willemstad, een bezoek aan de kruidentuin van Dinah Veeris, een barbecue op het strand en een Caribische avond met salsales en salsa eten.

Sea-Aquarium: ontmoet en zwem met een dolfijn

Het Curaçao Sea Aquarium biedt onder meer de mogelijkheid te zwemmen met dolfijnen in de heuse Dolphin Academy. Een zeer bijzondere ervaring met één van de meest intelligente zoogdieren ter wereld gezien. Daarnaast is het mogelijk om met hun programma Ocean Encounters, op een leuke, interactieve manier kennis te maken met de dieren die onder water leven. Het programma bestaat uit onder meer het voeren van haaien, schildpadden en roggen en trainen van zeeleeuwen.

Vrouw in zwembad

Kruidentuin Den Paradera

Een bezoek aan de kruidentuin Den Paradera is zeker de moeite waard. Dinah Veeris de kruidenvrouw van Curaçao, is bekend om haar kennis van kruiden en de werking ervan. Zij heeft haar eigen kruidentuin op Curaçao, 'Dinah's Botanic and Historical Garden Den Paradera', waar zij met kennis en liefde voor de natuur kruiden en kweekt en er ook geneeskrachtige middelen van maakt. Haar doel is kruiden te beschermen en hun waarde te onderkennen en anderen liefde voor kruiden mee te geven. De kruiden en bijzondere, geneeskrachtige crèmes en middelen zijn te koop in de winkel bij de Kruidentuin.

Landhuizen

Overal op Curaçao zijn landhuizen met typisch Nederlandse namen als Jan Kock, Brievengat, Knip, Dokterstuin, Koraal Tabak en Jan Thiel te vinden. Vrijwel alle landhuizen zijn dan ook sterk verbonden met de Nederlandse historie op het eiland. De landhuizen hebben de vorm van een groot herenhuis en vormen het hart van de vroegere plantages. Deze zijn door de Nederlandse West Indische Compagnie in eerste instantie gestart om in de eigen voedselvoorziening te kunnen voorzien. Later werden zij in omvang en aantal uitgebreid toen Curaçao een belangrijk 'slavendepot' werd. Naast de grote plantages van de West Indische Compagnie ontstonden er ook particuliere plantages, met namen van heiligen of eigenaren.

Dankzij de inspanningen van de Stichting Monumentenzorg verkeren nu weer veertig grote landhuizen in redelijke tot goede staat. Sommige worden bewoond door particulieren, in andere kunt u overnachten (Landhuis Daniel), rondleidingen krijgen (Jan Kock, Brievengat, Groot Santha Martha, Landhuis Knip) of Antilliaans feestvieren (Brievengat). In Landhuis Chobolobo is de stokerij van de Curaçaose likeur ondergebracht. Ook dit landhuis is te bezoeken.

Vrouw op strand

Duiken tijdens je vakantie

Curaçao is ideaal voor een duik vakantie. Het is één van de populairste sporten op het eiland. Pal langs de kustlijn liggen dan ook zeer fraaie koraalriffen. Een blik over het ondiepe rif is al voldoende om Curaçaos grootste, meest imposante bezienswaardigheid te ontdekken. Met ongeveer 80 duikplekken, gelegen over de hele zuidkust, is het eiland een ideaal vakantieoord voor duikers. Op Curaçao kan vrijwel overal vanaf de kant de verkenning van de onderwaterwereld starten. Alle duikgebieden zijn gemakkelijk bereikbaar.

De wateren van Curaçao zitten vol veelkleurige papegaaivissen, zilverachtige barracuda's, gevlekte Franse klipvissen en kleurige vlindervissen. Dit zijn slechts enkele vissoorten, terwijl zich vlak langs de kust koraal- en zeeanemoonkolonies bevinden. Wie niet eerder gesnorkeld of gedoken heeft, kan het prima proberen en leren op Curaçao. De wateren rondom Curaçao zijn veilig en op het eiland bevindt zich een keur aan goede, gecertificeerde duikscholen waar in ongeveer een week het PADI duikbrevet gehaald kan worden.

Stranden

Curaçao heeft ongeveer 38 openbare en privé-stranden, variërend van intieme, rotsachtige baaien tot lange stranden met bruisende activiteit. Bijna alle zwemstranden liggen verspreid langs de beschermde zuidwestkust, daar waar het water meestal rustig en kristalhelder is. Het water aan de noordkust is met zijn krachtige branding en sterke onderstroom niet geschikt om te zwemmen.

Officieel is topless baden verboden op alle openbare en op enkele privé-stranden, maar op sommige plaatsen wordt het oogluikend toegestaan. Curaçao is vooral bekend om de romantische, rotsachtige baaien met kristalhelder, blauwgroen water. De openbare stranden beschikken over een beperkt aantal voorzieningen, maar zijn altijd geopend en gemakkelijk te vinden.

Accommodaties

Curaçao heeft vele verschillende typen accommodaties. Kleinere accommodaties werken samen in CASHA, een vereniging van appartementen en kleine hotels die voldoen aan de hedendaagse normen. Elk CASHA-lid heeft haar eigen identiteit en geeft op eigen wijze invulling aan gastvrijheid. Persoonlijk contact staat voorop. Wie iets anders zoekt dan de grotere resorts, moet zeker overwegen om het verblijf te boeken in een van de intieme en zeer persoonlijke appartementen of bungalows op het eiland. Deze accommodaties zijn zowel in Willemstad als in de wat rustigere gebieden te vinden. Er is zelfs de mogelijkheid om te overnachten in een authentiek landhuis.

Kade in Willemstad

Reizen - artikelen en links