Paasdecoratie!

Paasdecoratie maken

Paasdecoratie - Paastak versieren

Paasboompje

Misschien is er een plekje in de woonkamer om een leuke paasboompje of takje neer te zetten. Haal een aantal wilgen- of hazelaartakken bij de bloemist, zet die mooi in een vaas. Snijd ze wel dusdanig af, dat ze allemaal even groot zijn. Daarna kunnen met behulp van strikjes leuk geverfde houten eitjes of zachte, kleine kuikentjes er in worden gehangen. Natuurlijk hebben deze takjes ook dorst, dus wel regelmatig water blijven geven. Voor kinderen is het natuurlijk leuk als hun eigen geverfde paaseieren in de paasboom komen te hangen.

Paastak is mooi

Wel eens overwogen om een mooie vaas met bloemen, of in dit geval met een paastak, op een mooie spiegel onderzetter neer te zetten? Het krijgt een extra feestelijk tintje en met name de vorlijke kleuren worden erin weerspiegeld. Haal de zon op die manier in huis en geniet van het fleurige geheel.

Paaseieren verven

Er zijn verschillende manieren om eieren te verven. De één kiest ervoor om de eieren leeg te blazen en dan te kleuren, een ander kookt de eieren terwijl in het kookwater een kleurstof is toegevoegd. Bij deze laatste mogen de eieren natuurlijk niet opgestapeld in de pan liggen.

Indien het ei leeg wordt geblazen dan prikt men met een scherp voorwerp een klein gaatje in de boven- en onderkant van een ei. Zorg ervoor dat ook het binnenste velletje goed doorprikt word. Dan komt nu een smerig werkje. Hou het ei boven een bak en blaas door een van de gaatjes de inhoud naar buiten. Hierna moet het ei goed met water worden doorgespoeld. Daarna kan het plakken van versieringen en/of het beschilderen beginnen.

Paasei verven

Voor kinderen zijn deze twee technieken echter niet zo leuk. Zij willen liever zélf het ei beschilderen met hun eigen motieven. Dat kan natuurlijk. Eerst moeten de eieren worden gekookt en daarna afgekoeld. Vaak is er bij de supermarkt rond Pasen speciale verf te koop waarmee de eieren beschilderd kunnen worden. Dek de tafel af met een kleed dat vies mag worden. Zet de eieren op bijvoorbeeld een lege rol van wc papier zodat ze goed beschilderd kunnen worden. Laat iedereen naar hartelust de eieren beschilderen. Meisjes vinden glittertjes ook vaak leuk, dus wat glittertjes mogen niet ontbreken. Die kunnen op de eieren gestrooid worden als deze nog nat zijn.

Voor wie dit allemaal te veel werk en geklieder is of wie vanwege het werk geen tijd heeft, er zijn natuurlijk ook kant en klaar geverfde eieren te koop bij de supermarkt. Vaak zijn de eieren dan verpakt in doosjes van 6 stuks. Deze hebben echter vaak geen motieven en zijn effen gekleurd. Deze eieren zijn vaak geschilderd in de primaire kleuren. Ze zijn mooi en makkelijk en je kunt er zelf eventueel nog wat motiefjes op aanbrengen.

Gezellig gedekte tafel voor de paasbrunch

Tafel is gedekt

We dekken de tafel gezellig. Een gezellig kleed op tafel in plaats van placemats is natuurlijk wel zo mooi. We zetten voor iedereen een plat bord neer met daar bovenop een diep bord voor de groentesoep. Op de borden zetten we mooi gevouwen servetten. Natuurlijk zorgen we voor genoeg bestek. Denk aan de soeplepels en de toetjeslepels, want vaak volgt er nog een licht toetje en dan is het zo onhandig als er geen toetjeslepels zijn. Vorken en messen worden vanzelfsprekend op tafel gelegd. Op tafel staan ook kopjes voor de koffie of thee en glazen voor vruchtensappen als appelsap en sinaasappelsap. Suiker en melk, peper en zout mogen niet ontbreken.

Paasbrunch

Maak als voorafje eens een heerlijke lichte groentesoep. Is eenvoudig en toch lekker. Je kunt hem een dag van te voren klaarmaken, scheelt weer in tijd. En de kinderen die altijd graag willen helpen, kunnen de soepballetjes draaien. Lekker paasbrood

Het brood, wat te denken van vers afgebakken (brunch)broodjes en croissantjes, leggen we op een mooie schaal. Ter afwisseling kun je zowel harde (afbak, dus lekker vers) of zachte broodjes bij doen. Vergeet ook het traditionele paasbrood (met of zonder spijs) niet. Ook de kaas en de vleeswaren leggen we op een bord of schaal met een vorkje erbij zodat iedereen kan opprikken wat hij of zij nodig heeft. Het zoet beleg zoals jam en dergelijke, doen we in kleine schaaltjes met een klein lepeltje erbij. In een grotere schaal leggen we de gekookte (al dan niet geverfde) eieren. Natuurlijk mag ook een gezellig bloemstukje niet ontbreken.

Paastafel - hoe dekken we de tafel?

Wonen - artikelen en links