Sfeervolle Kerstdecoratie

Sinterklaas is alweer vertrokken naar Spanje. We zitten nu in de donkere dagen voor Kerst. Dan komt automatisch bij iedereen de vraag: hoe breng ik mijn woonkamer in een gezellige Kerstsfeer zonder dat het overdreven druk is. Natuurlijk hangt de Adventsster al vanaf de eerste Adventszondag.

Wij laten hier zien dat het met een paar eenvoudige stappen ook heel erg gezellig kan worden in huis.

Het raam met kerstdecoratie

Raamdecoratie

Vrijwel overal zijn leuke motieven en spuitsneeuw te koop. Haal héél voorzichtig de uitgestanste motieven uit het sjabloon. (Wij doen dit bij voorkeur als de kids op school zitten, anders willen ze helpen en het motief is erg kwetsbaar.) Daarna kunt u de sjablonen met een klein stukje plakband (samen met de kids) op het raam plakken en kijken welk motiefje waar moet komen. Als alle sjablonen naar wens zijn geplaatst, kunt u voorzichtig met een bus spuitsneeuw de motieven inspuiten. Het papier na het spuiten direct verwijderen anders kleeft het vast en is het niet meer weg te halen zonder het motief op het raam te beschadigen.

Verder plakten wij rode tape op het raam voor meer sfeer. Als alles naar uw zin is, kunt u nog een rood koord naar beneden laten hangen en daar leuke miniatuur kadootjes, kerstballetjes of denneappeltjes in hangen. Verder zetten we natuurlijk niet meer alle grote planten in de vensterbank, daar anders het raam niet meer mooi te zien is. Zet eens wat kaarsen in de vensterbank.

Aan de buitenkant van het raam hebben een lichtslang gehangen dat rond het kozijn is geleid.

De Kerstboom

Wij kiezen voor Nordmanspar. Dit is een mooie boom die niet zaait en waarvan de naalden niet prikken. Het is ook een sterke boom, die na de feestdagen de tuin in kan en het jaar daarop weer gewoon in de woonkamer als Kerstboom kan worden neergezet.

Kerstboom

Voordat we de boom gaan optuigen, controleren we eerst of alle lampjes het nog wel doen. Niks is lastiger dan lampjes vervangen die al in de boom hangen.

Als alle lampjes het doen, beginnen we met de lampjes in de boom te hangen. Als ze allemaal hangen, even de lampjes aandoen om te kijken of ze wel mooi verdeeld over de boom hangen.

Wij hebben dit jaar gekozen voor rood en zilver in de boom. Probeer de ballen en bijzondere klokjes zoveel mogelijk te verdelen over de boom, zodat het een eenheid wordt. Stop regelmatig en kijk van een afstandje hoe het eruit ziet. Hang desnoods een paar ballen anders zodat niet alle rood aan één kant hang en het zilver aan de andere kant.

Er is natuurlijk altijd plaats voor de zelfgemaakte ballen of sterren die de kinderen hebben gemaakt. Ongeacht welke kleur het is! Dit verhoogt het plezier bij het optuigen van de boom en geeft de kinderen het gevoel dat ze mee hebben geholpen de boom te versieren.

Het Kerststalletje

Kerststalletje

Erg gezellig is het om het Kerststalletje ónder de boom te zetten. Eén van de lampjes uit de Kerstboom kan dan aan het dak van het stalletje worden gehangen, naast de engel. Dit geeft een mooie sfeerverlichting in het stalletje.

In het stalletje horen natuurlijk de kribbe met het kindje, Maria en Jozef, de koe en de ezel. Buiten het stalletje komen dan vooraan de Drie Koningen, waarna de schapen, de herders en de kameel kunnen worden neergezet. De gezichten natuurlijk zoveel mogelijk gericht op de kribbe.

Ook hier nemen we af en toe een pasje terug om te kijken hoe het eruit ziet. Bent u tevreden over de opstelling, dan kunt u het gezellig zo laten staan.

De met kerstdecoratie versierde tafel

Op de salontafel hebben we een mooie loper neergelegd, waarop een schaal met waxinelichtjes staat. Een paar dagen voor de Kerst komt daar nog een vers kerststukje van de bloemist bij. Het mooiste is, als het kerststukje qua kleur past bij de boom en de rest van de versiering.

Kaarsjes

Op de eethoek ligt een rood kleed. Op dat kleed staat een glazen draaiplateau met daarop kaarsen. Een grote blokkaars in het midden met daar omheen waxinelichtjes in mooie glaasjes.

Voor de juiste sfeer bij dit alles gaan 's avonds de lampen niet helemaal voluit aan, maar zachtjes. Dan doen we de kaarsen aan en het sfeerbeeld is compleet.

U kunt nu rustig gaan zitten, een goed wijntje erbij pakken met een stukje kaas. Dan kijkt u om u heen en voelt en proeft de sfeer. Nu alleen nog maar wachten tot het Kerst is.

Wonen - artikelen en links

Een leuk kerst kado? Kijk eens op: Powerball als kerstkado