Houtpellets - Houtpelletverwarming

Fabricage van houtpellets

Houtpellets zijn uit hout samengeperste pellets die als brandstof gebruikt worden. Het wordt in speciale pelletverwarmingen opgebrand als alternatief voor de gebruikelijke brandstoffen. Het hiervoor gebruikte hout bestaat uit onbewerkte zaag- en schaafspaanders die bij de houtverwerkende industrie in grote hoeveelheden overblijven.

Gedroogde zaag- en schaafspaanders worden onder grote druk samengeperst. De strengen worden dan op de gewenste lengte gesneden. Zo ontstaan de kleine pellets.

Ondanks gestegen prijzen zijn houtpellets altijd nog gunstiger dan aardolie en aardgas. En de vraag ernaar blijft toenemen.

Vanaf 2007 wordt een produktiecapaciteit van boven een miljoen ton bereikt. Daarmee wordt het gebruik van houtpellets voor verwarming en warmwater een trend. De producenten van houtpellets verhogen hun productiecapaciteit en reageren daarmee op de gestegen vraag.

Warmtewaarde van houtpellets

Belangrijk voor u als gebruiker is het te weten dat houtpellets een warmtewaarde hebben van ca. 5 kWh/kg. Het energiegehalte van een kilo houtpellets komt ongeveer overeen met een halve liter aardolie.

Houtpellets hebben de toekomst!

Wonen - artikelen en links