Wegdromen in een zee van bloemen

Via Domi Tuinarchitectuur

Durf jij het aan om kleur te gebruiken?

Dahlia

Of hou je meer van ingetogen tinten, pasteltinten of groenschakeringen?

Ga jij risico's uit de weg, vrees je kritiek van de style - goeroes, of durf je het aan met kleur te spelen? Met de hulp van de tuinarchitect heb je straks een prachtig mooi, bloeiende tuin.

Harmonie in de tuin en rust wordt het makkelijkst verkregen door kleuren op elkaar af te stemmen en voorzichtig om te springen met hevige kleuren. Maar waar liggen de grenzen en waar worden die overschreden? Kleur wordt vaak cultureel bepaald, maar ook historisch. En verschillende stijlen vragen om een ander kleurgebruik.

Gele Dahlia

Zo tref je in een zen-tuin weinig bloemen, dus ook weinig kleur aan. In een boerentuin daarentegen mag er volop gespeeld worden met kleur. Maar de kampioenen in het gebruiken van kleur is men vorig jaar tegengekomen in Engeland. Daar vind je prachtige borders in een spectaculair kleurenpalet.

Grote planten

Doch ook hier wordt subtiel en doordacht met kleur omgesprongen. Borders die je naar zich toe zuigen door hun enorme verscheidenheid aan vorm en kleur, op het eerste zicht in willekeur bij elkaar gebracht. Doch niets is minder waar: deze borders werden zeer subtiel samengesteld zodat de kleuren zich onderling gedragen als een waar symfonisch orkest. Vaste planten in combinatie met heesters aangevuld met knollen en bollen die hun kleuren in de tuin de hele zomer lang bloot geven... waanzinnig hoe je daarvan kan genieten.

Was het al maar lente...

Tuinen - artikelen en links