's Morgens op de badkamer kan ik zo heerlijk genieten van het zingen en fluiten van de vogels buiten. Als ik dan klaar ben met douchen en mijn haren kam, geniet ik van die muziek. Ook mijn dochter geniet ervan als ik haar haren doe. Zij vindt het ook een mooi ochtendconcert en geniet er echt van. Nog mooier is het, om te zien hoe de vogeltjes bij ons in de tuin komen eten van de pindanetjes, doppinda's en het vogelzaad dat ik in hun voederhuisje strooi.
Dit najaar zendt de Teleac een aantal afleveringen uit over de vogels in de tuin. Moet je de vogels bijvoeren ja of nee? En waarmee kun je de vogels bijvoeren. Waar moet je op letten bij de aanschaf van een gezellig voerhuisje? Als je wilt kun je met een duidelijke beschrijving zelf een vogelhuisje maken.
Er wordt ook uitgelegd wat je moet doen om de tuin herfst/winter klaar te maken. Hoe moet je de voederhuisjes ophangen en schoonmaken? Alles wordt duidelijk uitgelegd door vogelkenner Nico de Haan.
De eerste twee afleveringen zijn inmiddels al uitgezonden, maar kunnen via de site van Teleac nog wel bekeken worden.
Qua kleur is de herfst misschien wel de mooiste tijd van het jaar. De bomen en struiken maken zich op voor de winter en laten hun blaadjes vallen. Voor die blaadjes echter vallen, zijn er in de bossen en tuinen de mooiste kleuren te zien. Van mooi groen via roodbruin naar schitterend goudgeel. En als het dan een paar dagen niet heeft geregend, of de blaadjes zijn droog, hoor je ze zachtjes ritselen onder je voeten. De blaadjes worden opgeveegd en in de afvalbak gegooid of er werd mee geknutseld. Kortom: het is herfst en we moeten wat aan de tuin doen.
We moeten nu de tuin winterklaar gaan maken. We moeten snoeien, vaste planten stekken en scheuren, onkruid wegtrekken en allerlei andere herfstklusjes doen. Heeft u egels of padden in de tuin, laat dan wat tuinafval liggen zodat dit een mooie schuilplaats vormt. Ook de verfkwasten komen weer te voorschijn: schuttingen en meubilair dat geverfd moet worden krijgen nu een opknapbeurt. Ook het tuingereedschap is toe aan een opknapbeurt.
Als we in januari/februai de bloembollen willen zien bloeien, moeten we de bollen nu gaan planten. Want zeg nou zelf, wat is er mooier dan de sneeuwklokjes en krokusjes op te zien komen en dan te weten dat de lente er langzamerhand aan komt. Goed, het duurt nog wel een tijdje, maar we krijgen weer andere kleuren.
Heel erg mooi is het ook om vaste planten in de tuin te hebben staan die wel verkleuren, maar niet de blaadjes verliezen. We hebben het al eens eerder over de Sedum gehad die met al zijn diepe, warme kleuren schittert in de tuin.
Er zijn natuurlijk nog veel meer mooie herfstbloemen en planten voor in de tuin. Wat te denken van een aster, een Cornus kousa (één van de mooist verkleurende heesters) of een wilde wingerd.
Voor het geval er in het voorjaar bomen en heesters in de tuin moeten staan, is het raadzaam om deze mét kluit nu al te planten zolang het nog niet vriest. De herfstregens zorgen ervoor dat ze goed aanslaan en er in het voorjaar van genoten kan worden.
Mooi is het ook om in de tuin een herfsttafel te maken met pompoenen van diverse soorten en afmetingen. Sfeervol is het ook om 's avonds als het donker is, tuinverlichting te laten branden of een vuurkorf aan te steken.