Zuid-Afrika

Zuid Afrika

Welkom in Zuid-Afrika

Een vakantie paradijs

Het zonnige Zuid-Afrika is een reisbestemming voor het hele jaar en heeft iedere vakantieganger iets te bieden: zowel de reiziger die op eigen gelegenheid wil gaan als degene die van een geheel verzorgde reis wil genieten. Bent u wijnliefhebber, adrenalinejunkie, cultuursnuiver of wilt u vooral natuur en wilde dieren zien: in Zuid-Afrika bent u aan het goede adres.

Vakantieland

Landschappelijke schoonheid en het hele jaar door een zonnig klimaat behoren tot de belangrijkste trekpleisters van Zuid-Afrika.

De sensatie van een safari in Zuid-Afrika om de ongelooflijke en diverse concentraties van wilde dieren te bekijken zal in de meeste vakantieplannen voorkomen. Aan verantwoord toerisme en het bewaren van de ecologische plaatsen wordt de hoogste prioriteit gegeven in Zuid-Afrika. Het land mag trots zijn op verschillende Wereld Erfgoed plaatsen en talloze eco-vriendelijke projecten.

Zuid-Afrika is een land dat positief omgaat met de "Great Outdoors". Sportwedstrijden worden met hartstocht gevolgd, terwijl avontuurlijke activiteiten volop aanwezig zijn - van de hoogste bungeejump ter wereld tot wildwatervaren, abseiling, diepzeevissen en -duiken. In het hele land vindt u uitstekende golfbanen en tot de activiteiten behoren onder andere paardrijden, mountainbiking en expedities per vierwielaangedreven voertuigen.

Keuken en wijn

Zuid-Afrikaanse wijnen zijn nu zo populair dat veel bezoekers met beide handen de kans aangrijpen de wijngaarden te bezoeken waar ze geproduceerd worden - twee vliegen in een klap: het landschap en de Kaaps-Hollandse architectuur te bewonderen en natuurlijk de wijnen proeven!

Men doet ook een boekje open over de Zuid-Afrikaanse keuken - die u ongetwijfeld heerlijk zult vinden en goedkoop. U zult zien dat de standaard voor Zuid-Afrikaanse restaurants, hotels, country houses en bed & breakfast accommodatie hoog ligt - terwijl de prijzen verbazingwekkend laag zijn. Zoveel lager dat u haast niet kunt wachten het uw vrienden en familie thuis te vertellen.

Avontuurlijke sporten

U bent in het land van avonturen aangekomen. Wat u ook wenst, er is altijd wel een avontuur van uw keuze. Er zijn een aantal van de best klimmogelijkheden te wereld en de twee oceanen bieden fantastische duik-, surf- en zeekanomogelijkheden.

Riviertrips lopen uiteen van de meest schilderachtige tot wildwatervaren in vijfsterren "wasmachines". Er zijn meer dan honderd paragliding- of hangglidinggebieden.

Tsitsikamma Lodge

Duizenden kilometers trektochten slingeren zich door het land, in de woestijn, in de bossen, in de bergen of langs de kust, en vele hebben daarnaast ook nog mountainbikeroutes. Er zijn prachtige, gemakkelijke paardrijtochten door wijngaarden, op het strand of in de bergen en, voor de meer avontuurlijk ingestelden, paardrijsafari's in grote wildgebieden.

Zuid-Afrika heeft de hoogste commerciële bungeejump ter wereld, massa's prima abseiling- en bridgeswingingpunten. Uitstekend voor een evenement dat adrenaline, stilte, rust en prachtige schoonheid combineert met de drie-toppen-trip in Tsitsikamma. De kunst van het kanovaren, bekend als "kloofing" in Zuid-Afrika, is een populaire bezigheid die je alleen of met een gids kunt doen.

En voor een land met zoveel zonneschijn zijn er ook redelijke skimogelijkheden.

Watersport

Zuid-Afrika heeft een enorme lange kust die zich uitstrekt van ongeveer 35 graden zuiderbreedte tot 27 graden zuiderbreedte, niet direct binnen het normale tropische duikgebied. De Mozambique Stroom die langs de oostkust stroomt, brengt warm, tropische water met zich mee, en in Sodwana Bay zijn de meest zuidelijke koraalriffen ter wereld. Met natuurlijk de prachtig gekleurde vissen en naaktslakken, waaronder de extravagante Spaanse danseres. Ook walvishaaien, schildpadden, dolfijnen en mensenhaaien worden hier vaak gezien.

Als u de kust in zuidelijke richting afreist, verandert de onderwaterfauna en -flora langzaam. Als u Kaapstad bereikt hebt, duikt u in koude maar mooi kelpbossen. Ook deze zijn uniek. Er zijn drie hoofdtypes, of soorten kelp en het is slechts op een klein gedeelte van de westelijke Kaapkust waar die allemaal samen groeien.

Ook al heeft u nooit in koud water willen duiken, probeer het toch eens. Natuurlijk moet u er zich op kleden. In een groot, dik duikerspak met een helm en handschoenen, maar het is de moeite waard. Duiken in kelp is net wandelen in een bos. U drijft onder het bladerdak en bewondert het verbazingwekkende kleurrijke rifleven. Bij Kaapstad zien duikers regelmatig anemonen in kleuren van elektrisch blauw of diep rood tot lichtroze, naaktslakken in bijna elke kleur die je maar kunt bedenken en een heleboel kleine schepsels in en rond de oranje en gele sponzen.

Walvishoofdstad van de wereld

Zuid-Afrika is één van de beste plaatsen ter wereld om zeezoogdieren te observeren. In begin juni verlaten de Zuidkapers hun Antarctische voedselgronden om rond te dartelen in de (relatieve) warme wateren van de Kaapse kust.

Hier paren ze, kalveren ze en hangen ze wat rond, laten zo nu en dan deel stuk staart zien, of steken hun kop boven water om naar de mensen te kijken. Ze zijn zo gemakkelijk om te bekijken. In Kaapstad kunt u ze vanaf de weg zien, of zelfs in de trein, overal langs de kust van False Bay kust en ze zijn ook goed te zien aan de westkust als u hoog genoeg bent.

De stad Hermanus heeft zichzelf benoemd tot walvishoofdstad van de wereld - en daar zitten ze niet ver naast. Deze kolossale dieren hangen soms rond op enkele meters van de kust, en zijn duidelijk te zien tijdens een mooie wandeling op de top van de kliffen.

Verder oostelijk eist de stad Plettenberg Bay ook de titel op van walvishoofdstad - met net zoveel reden. De Zuidkapers zijn er het hele seizoen te zien en, als ze zich opmaken om te vertrekken in begin november, komen de bultruggen met hun kalveren, en blijven tot eind december of begin januari.

Van tijd tot tijd kunnen Bryde's walvissen en orka's worden waargenomen, en andere dolfijnen zijn er het hele jaar. Een broedplaats van Kaapse pelsrobben completeert de collectie zeezoogdieren.

Dolfijnen

In Plett is het bekijken van dolfijnen en walvissen het meest georganiseerd, met bootexcursies, met een kajak om dolfijnen te bekijken en een aantal vliegtuigen waaruit u vanuit de lucht de walvissen kunt zien. De stad heeft enorm veel moeite gedaan een programma te promoten dat bestaat uit op een verantwoordelijke manier walvissen en dolfijnen te bekijken. Het kijken, de afstand en de tijd besteed aan elk dier worden nauwkeurig bijgehouden zodat er minimale interferentie is.

U zult zeker Kaapse pelsrobben zien, en waarschijnlijk dolfijnen. Zuidkapers komen in de baai van ongeveer juni tot november, en migrerende bultruggen zijn hier gedurende een korte periode rond mei of juni en op hun terugtocht, van november tot februari.

Stranden

De meeste mensen associëren Zuid-Afrika met wilde dieren en natuurschoon - maar het land heeft ook een aantal fantastische stranden. Als u hunkert naar zon, zand en zwemmen, hoeft u niet verder rond te kijken.

Met een kust van meer dan 3.000 km, van de Atlantische Oceaan in het westen naar de Indische Oceaan in het oosten, biedt Zuid-Afrika keus genoeg - of uw hart nu uitgaat naar watersporten of als u alleen maar mooi bruin wilt worden. De stranden liggen vaak dichtbij natuurreservaten of plaatsen van historisch of cultureel belang.

Vaak liggen de stranden dichtbij natuurreservaten of historisch of cultureel interessante plaatsen. Strandactiviteiten: scubadiving, sportvissen, surfvissen, snorkelen, skiboating, mountainbiking, fantastische landschappen, wilde dieren, gezinsvakanties, vogelobservatie, trekken, strandwandelingen, het Greater St Lucia Wetland is een Wereld Erfgoed.

Nationale parken

Het Kruger Nationale Park, meer dan een eeuw geleden gesticht, was het eerste van de 20 huidige Nationale Parken. Deze worden bestuurd door semi-overheidsinstelling South African National Parks (SANParks) gevestigd in Tshwane (Pretoria).

De wildernis in

U zult waarschijnlijk minstens één van Zuid-Afrika's beschermde gebieden willen bezoeken, om de dieren te zien en om uit eerste hand het "terug gaan naar de natuur" gevoel te ervaren. Het land is één van de beste plaatsen in Afrika om de "Big Five" te zien - olifant, neushoorn (witte en zwarte), leeuw, luipaard en buffel, naast jachtluipaarden, giraffes, zebra's, een groot aantal antilopensoorten, nijlpaarden en krokodillen. Zuid-Afrika heeft ook een zeer grote verscheidenheid aan vogelsoorten waarvan er meer dan 900 ten zuiden van de Zambezirivier voorkomen.

Kruger National Park
De beste maanden voor wildobservatie

Hoewel wildobservatie het hele jaar door leuk en mogelijk is, is toch de ideale tijd tijdens de Zuid-Afrikaanse winter. In de wildgebieden valt de meeste regen gedurende de Zuid-Afrikaanse zomer (van november tot februari), en zorgt dan voor een weelderig vegetatie waardoor het moeilijker is de dieren te zien.

Van mei tot augustus is het gras kort en is het wild makkelijker te zien. Vanaf augustus tot en met midden oktober - de laatste maanden van het droge seizoen in het grootste deel van het land - concentreert het wild zich meer rond de waterpoelen, waardoor het ideale plekken worden om de dieren te bekijken. Vogelobservatie is echter weer beter van oktober tot maart, als de zomertrekvogels er zijn en de meeste soorten broeden.

De beste tijd van de dag

In de vroege ochtend en in de late namiddag tot de schemering zijn de dieren het meest actief en dit is dan ook de tijd waarop de meeste wildtochten plaatsvinden. Een nachtexcursie, waar de dieren worden verlicht door spotlights, is ook een prachtige ervaring.

Op het heetste gedeelte van de dag trekken de dieren zich terug in de schaduw, dus zoek ze dan onder bomen en bosjes.

Wat mee te nemen

Gemakkelijk zittend kleding is het best, vermijd felle kleuren - kies voor bruin, beige en kaki - zodat u één geheel vormt met de achtergrond. Neem goede wandelschoenen mee, in het bijzonder als u van plan bent om deel te nemen aan een wandelsafari. Draag een hoed en een zonnebril, speciaal midden op de dag. Neem ook een trui of een warm jack mee omdat het koel kan zijn vroeg in de ochtend en laat in de avond en vrij koud tijdens nachtelijke excursies in de winter. Hemden met lange mouwen en broeken met lange pijpen zijn het best voor de avonden - als bescherming tegen insectenbeten. En neem een insectenspray mee voor blote huiddelen.

Verrekijker, camera of camcorder mogen niet gemist worden op een safari - en neem ook een flinke hoeveelheid films en batterijen mee. Het is een goed idee om boeken over de Zuid-Afrikaanse flora en fauna mee te nemen, hoewel die ook te koop zijn in de kampwinkels.

Tips voor het observeren van wild

De meeste wegen in wildparken zijn grindwegen, dus pas op voor oneffenheden. Er gelden snelheidsbeperkingen in de parken, om de dieren goed te kunnen bekijken en als bescherming van het wild; houd er dus rekening mee dat rijden in het park meer tijd kost dan erbuiten. Het is verboden buiten de gebaande wegen te komen. Hou de benzinemeter in de gaten - sommige kampen hebben benzinestations, dus vul de tank als het kan.

Houd de ramen van de auto dicht. Als u dieren ziet, stop dan langzaam en houd u stil. Als de dieren schrikken, kunnen ze de auto aanvallen - of meer waarschijnlijk, wegrennen.

Doe nooit de deur open en verlaat nooit de auto. Als u panne krijgt, blijf dan in de auto zitten en wacht op passerende voertuigen die voor hulp kunnen zorgen. Het is een goed idee om wat softdrinks en misschien wat snacks mee te nemen en een noodpakket.

Reizen - artikelen en links