Motor 2007

Motorbeurs 2007

In de Jaarbeurs Utrecht

Volop motorspektakel en –entertainment op uitverkochte Motorbeurs Utrecht 2007

Een 'Pitlane' vol motorsport, gezellige café's, een spectaculaire racesimulator, een Quadbaan, prachtige modeshows, de bewonderde trialdemonstraties van Alex van de Broek en, uiteraard, de traditionele nostalgie van de altijd drukbezochte Steile Wand. Zo maar een greep uit het activiteitenprogramma van Motorbeurs Utrecht, met volop motorspektakel en -entertainment. 's Lands grootste motormanifestatie is wederom volledig volgeboekt.

Temidden van het entertainment presenteren meer dan 275 motordealers, importeurs en handelaren in Jaarbeurs Utrecht op 55.000 m2 een verleidelijk motoraanbod. De hallen zullen weer uitpuilen met nieuwe en tweedehandse motoren, kleding, helmen, onderdelen, accessoires en andere onmisbare benodigdheden. Allemaal te koop. Nieuw zijn de motorimporteurs die hun collecties showen in de speciale, sfeervol ingerichte hal 12.

Italiaans paviljoen

Importeurs die hun deelname aan Motorbeurs Utrecht hebben bevestigd zijn o.a. Yamaha, Suzuki, Kawasaki, Honda, Hyosung en Moto Tricolore, importeur van de Italiaanse motormerken Moto Morini, Moto Guzzi en Aprilia. Ook is er dit jaar een echt Italiaans paviljoen, met merken als Ducati, Cagiva, MV Agusta, Moto Morini én specials van Star Twin.

Motorsport centraal

Op veler verzoek is de 'Pitlane' na het doorslaande succes van vorig jaar opnieuw op het programma gezet. Dit keer staan hier alle facetten van de motorsport centraal: van brommerraces, zijspancross en dragraces tot de legendarische Dakar Rally. Motorsporters, o.a. Dakarrijder Michel de Groot en dragracer Herman Jolink, zullen de bezoekers uitgebreid informeren over de verschillende disciplines en in geuren en kleuren vertellen over hun belevenissen. In hal 12 staat een enorme truck met een racesimulator, het zal een bijzondere ervaring zijn om op het virtuele circuit zonder enig risico het gas vol open te mogen draaien.

Vaders en zonen

Voor vaders en zonen die samen de beurs bezoeken op donderdag 22 en vrijdag 23 februari geldt een speciaal tarief, want de zonen (en dochters uiteraard) tot en met 18 jaar kunnen gratis mee naar de beurs. Normaal hebben alleen kinderen tot en met 12 jaar gratis toegang. De jonge motorliefhebbers kunnen naar hartelust ronddolen, genieten van het vele blinkende moois op twee wielen en op de Quadbaan de behendigheden op vier wielen demonstreren.

Aandacht voor veiligheid

Temidden van het enorme aanbod motorfietsen, bijpassend assortiment en het entertainment is dit jaar tijdens Motorbeurs Utrecht extra aandacht voor de veiligheid van het motorrijden. Op de komende editie krijgen bezoekers over dit actuele onderwerp een aantal specifieke toepassingen onder ogen, zoals nieuwe vormen van verlichting, producten voor persoonlijke bescherming en kleding, maar ook presentaties over rijvaardigheidstrainingen.

Helmen

Een van de opvallende innovaties betreft de 'DoubleHeadlights' van exposant Safety Lights, een vinding waarbij met speciaal ontwikkelde elektronica van beide koplampen één dimlicht wordt gemaakt. De motorrijder kan deze verlichting enkele seconden zacht laten seinen, bijvoorbeeld om veilig in te halen, maar eventueel ook continu zacht pulserend laten branden. Dit pulseren, oftewel het automatisch seinen is aanzienlijk prettiger voor de tegenligger, omdat seinen met grootlicht verblindt. De verlichting knippert tussen uit en zacht, in plaats van tussen fel en verblindend. De avondstand zorgt er voor dat de motor overdag beter gezien wordt en 's avonds beter is verlicht.

Opvallen in file

Nog een noviteit van dezelfde exposant is de richtingautomaat, die niet alleen de richting aangeeft maar na enige tijd ook automatisch stopt. Om in de file veel beter op te vallen, zonder dat de medeweggebruiker dit verwart met richting aangeven, is het speciale filesignaal ontwikkeld; snelle flashes afgewisseld met vol branden. De lampen gaan niet uit, omdat de blik in de spiegel meestal maar kort is. De instelbaarheid van deze 'running-lights' is uitgebreid van 0 (uit) tot ca 9 Watt. Ook branden deze 's avonds automatisch iets zachter. Alles is instelbaar.

Bochtentechniek

Inspelen op noodsituaties, sturen, bochtentechniek. Zeer aan te bevelen om deze vaardigheden jaarlijks, zeker bij de start van het nieuwe motorseizoen weer op te poetsen. Bezoekers van Motorbeurs Utrecht die de risico's in het verkeer willen beperken kunnen bij o.a. Freebike en de KNMV terecht voor rijvaardigheidstrainingen. Deze dagen bieden volop motorplezier, met afwisselende programmaonderdelen, theorie en praktijk en vooral: veel oefenen. De cursussen worden door professionele instructeurs gegeven.

Duisternis

Freebike laat de deelnemers zelfs oefenen en dit is uniek, in een speciale setting waarin het motorrijden bij duisternis wordt gesimuleerd. Bij de KNMV hebben de laatste jaren vele duizenden motorrijders een keuze gemaakt uit de meer dan tien verschillende VRO cursussen. Ook deze Verbeterde Rij Opleidingen leveren een geweldige bijdrage aan de individuele motorbeheersing, het rijplezier en de veiligheid. De meer ervaren motorrijders zullen zich vooral aangesproken voelen door een circuittraining en kunnen daarvoor terecht bij o.a. Motosport Lifestyle, MotorXtra en de CRT.

Gehoorbescherming

Gehoorbescherming is ook een vorm van veiligheid en bescherming, zeker op langere termijn. Alpine, een van de gespecialiseerde exposanten, viert op Motorbeurs Utrecht het 12,5 jarig jubileum en laat de beursbezoekers in de feestvreugde meedelen door bij elke set op maat gemaakte gehoorbeschermers, zogeheten otoplastieken, een veiligheidsvest kado te geven voor op de motor.

Motorpakken
Motorkleding

Beschermende en goed passende motorkleding is van groot belang als het gaat om comfortabel en veilig motorrijden. Op Motorbeurs Utrecht wordt een zeer uiteenlopend kledingaanbod gepresenteerd, in leer, textiel of kunstvezel en in alle maten. Exposant Maximaat heeft nu zelfs herenkleding t/m maat 12XL, maat 90 dus, en ook laarzen in extreem grote afmetingen. Maar ook de dames komen voldoende aan bod, o.a. bij Motorplanet Dronten. Deze exposant is gespecialiseerd in dameskleding en heeft ook prachtige motorpakken voor kinderen; dus het hele gezin kan veilig op de motor. Een vermelding waard is ook het Nederlandse merk MJK leathers, met motorpakken die zeer geschikt zijn voor het circuit en helemaal maatwerk.

Erg veilig

Damen Leathers, het eertijds roemruchte motorkledingmerk uit Breda, maakte een herstart en presenteert zich weer in volle glorie op Motorbeurs Utrecht. De fabrikant van leren en stoffen motorkleding leverde de laatste jaren vrijwel uitsluitend aan de professionele markt(politie, leger, marechaussee, ambulancediensten) maar richt zich nu ook weer actief op de motorconsument. Met stoffen kleding en, in eigen ateliers op maat gemaakte leren motorkleding. Voor recreatief gebruik én voor de racerij, dus erg veilig.

Tien Machtige Motorvrouwen openen Motorbeurs Utrecht 2007

Op donderdag 22 februari zullen zij in colonne naar de ingang van de Jaarbeurs rijden, waarna zij rond 10 uur in het Eagle Rider Café op de beursvloer het officiële startsein geven voor het populaire motorevenement. De vrouwen zijn uit hoofde van hun beroep onlosmakelijk verbonden met hun motor en tonen aan dat stoere banen bij de marechaussee, ambulance te motor, ANWB Wegenwacht, motortaxi en orgaanvervoer evenals stunt- en circuitrijden niet alleen voor mannen zijn weggelegd.

Motorbeurs Utrecht trekt ieder jaar tienduizenden motorliefhebbers, waaronder 12% vrouwelijke bezoekers. 'Niemand kijkt meer op van vrouwen op de motor, maar als het om beroepen gaat met een echt mannelijk imago, staan veel mensen toch nog vaak versteld als onder het motorpak en de helm een vrouw blijkt te schuilen', zegt project manager Cécile van Hattem, zelf ook fervent motorrijdster. 'Onze beurs is een mooi moment om daar eens de aandacht op te vestigen, niet alleen omdat het vrouwen zijn, maar ook om dit soort belangrijke en soms ook spectaculaire beroepen nader voor het voetlicht te brengen. Na de opening krijgt het publiek en de pers dan ook de gelegenheid om aan de Tien Machtige Motorvrouwen vragen te stellen over hun passie voor motoren.'

Openingstijden

De openingstijden van Motorbeurs Utrecht 2007 zijn donderdag 22 en vrijdag 23 februari van 10.00 tot 21.00 uur, zaterdag 24 en zondag 25 februari van 10.00 tot 18.00 uur.

Reizen - artikelen en links