Met meer dan 1000 ha parken en tuinen kan de hoofdstad, die wordt doorkliefd door de valleien van de Pétrusse en de Alzette, eveneens met de fiets worden ontdekt. Natuurliefhebbers zullen al snel begrijpen waarom Luxemburg de hoofdstad van de rozen werd genoemd en dat de plaats waar de stad werd gebouwd door prehistorische zeeën werd geschapen.
Wie via Ettelbrück en Diekirch naar de Ardennen is gekomen, daar leiden de versterkte burchten van Bourscheid, Brandenbourg, Vianden, Wiltz en Esch-sur-Sûre de bezoekers een andere wereld binnen. Nordic walking, tochten met de fiets, de trein of de auto bieden de mogelijkheid om een middelhoog berglandschap te ontdekken, dat door zijn hoogte van meer dan 500 m in de winter ook geschikt is om te langlaufen.
De Ierse monnik Willibrordus vestigde zich in 698 in Echternach en stichtte er een Benedictijnerabdij die in de 10de en 11de eeuw een zeer grote befaamdheid genoot dankzij zijn scriptorium, waar de Evangeliën werden versierd met miniaturen. De herinnering daaraan wordt levendig gehouden in het museum van de abdij. De stad Echternach kende een grote voorspoed en rondom de stad werd een vestigingmuur opgetrokken met vijf poorten en vijftien torens. Vier van die torens zijn tegenwoordig ingericht als vakantieverblijf.
Het leven van deze cultuurstad wordt bepaald door twee grote evenementen. Enerzijds is er de dansprocessie op de dinsdag na Pinksteren, een unicum in de wereld. Elk jaar wonen om en bij de 12.000 pelgrims deze processie bij, die op het ritme van de polka eer betoont aan de Heilige Willibrordus. Anderzijds vormen de vermaarde abdij, de pauselijke basiliek, de kerk St.-Petrus-en-Paulus en het nieuwe stadsauditorium elk jaar in juni en juli het uitzonderlijke kader voor een internationaal muziekfestival dat door de vermaarde pianist Cyprien Katsarsis wordt gepromoot.
Meer informatie vindt u in de culturele agenda Luxemburg.
Als afsluiting van ons bezoek een sfeervolle zonsondergang boven het Boven-Sûre meer, voor u een begin om het prachtige vakantieland Luxemburg te ontdekken.