Ook honden zien de wintersport helemaal zitten!

Dogs Included

Een ongelofelijke belevenis!

Van de ruim 2 miljoen honden in Nederland en België gaat maar liefst 36% één of meer keer mee op vakantie. En van die ongeveer 720.000 honden gaat een groeiend aantal óók mee op wintersport.

Daarom heeft DogsIncluded vandaag een nieuwe wintersportservice voor baasjes en honden.

Hier vinden zij specifieke informatie over wintersportlanden en -gebieden die voor hondenbezitters belangrijk zijn. Uiteraard is er ook een uitgebreide selectie vakantiehuizen en hotels te boeken waar viervoeters ook een warm welkom krijgen.

Hondje met muts

Fabiana van der Heiden en Olaf Johannes zijn de oprichters van DogsIncluded, een internetreisorganisatie die zich sinds twee en een half jaar specialiseert in het verzorgen van vakanties voor hondenbezitters.

Zij testen de wintersportlanden zélf (uiteraard met hun twee honden Noa en Caelyn) en volgen de vakantietrends van hondenbezitters op de voet:

"We kunnen zeker van een trend spreken. Want de boekingen van wintervakanties met een hond zitten flink in de lift. Het herstel van de economie speelt hierbij een rol Maar inmiddels gaat ook de DogsIncluded dienstverlening meetellen. Het vinden van een passende accommodatie waar honden welkom zijn is tegenwoordig via de DogsIncluded website erg gemakkelijk. Hondenbezitters besluiten daarom eerder om hun hond gewoon mee te nemen. Gemak dient zéker de baas. Want het is doorgaans niet eenvoudig om een accommodatie te vinden als je je hond mee wilt nemen. En voor sommige baasjes geldt het rekensommetje. In onze vakantiehuizen gaat je hond altijd gratis mee. Dat is gewoon goedkoper dan 10 euro per dag te betalen voor een dierenopvang of hondenpension."

Wat moet een hondenbezitter weten om op wintersport te gaan?

De invoerregels zijn uiteraard het belangrijkst. Die zijn voor alle EU landen hetzelfde, en Zwitserland blijft het buitenbeentje. Voor dit land is nog wel een gezondheidsverklaring nodig, in de andere EU landen niet. Hier volstaat een EU-hondenpaspoort, goede identificatie (chip of tatoeage) en een geldige rabiësinenting. Noorwegen en Zweden hebben daarnaast nog aanvullende invoerbepalingen.

Hondje met zonnebril

Uiteraard is het ook belangrijk te weten dat als je via Duitsland reist, het in dit land officieel verplicht is om een hond in de auto een veiligheidsgordel aan te doen. Dit soort actuele regelgeving is uiteraard allemaal te vinden op de DogsIncluded website.

En wie het handig vindt om een goedgekeurde veiligheidsgordel voor de hond aan te schaffen, kan terecht in de shop. Hier zijn nuttige reisartikelen voor hondenbezitters direct te bestellen.

Verder hebben hondenbezitters meer specifieke landeninformatie nodig dan 'gewone' vakantiegangers. Want is er in Tsjechië overal hondenvoer te koop, mag de hond ook loslopen en mag hij mee in restaurants? Om op dit soort vragen ook antwoord te geven heeft DogsIncluded een speciaal wintervakantie onderdeel op haar website gemaakt. Hier vinden baasjes alle informatie die ze nodig hebben per land en per wintersportgebied.

En omdat je alleen maar van een onbezorgde vakantie kunt genieten als je hond in de sneeuw ook lekker fit blijft, vinden alle baasjes op de nieuwe wintersportsite van DogsIncluded uiteraard ook handige gezondheidstips.

Hondje op skies

Wie gaan er met een hond op wintersport?

Het type hondenbezitter dat met zijn hond op wintervakantie gaat is niet de fanatieke skiër. Het zijn mensen die houden van een vakantie in de sneeuw en gevarieerde activiteiten willen doen. Ze vinden een paar uurtjes skiën wel leuk, maar vinden het verder ook fijn om winterwandelingen te maken en te langlaufen met hun hond erbij. Deze categorie wintervakantiegangers is ook groeiend. Er is steeds meer vraag naar wintersportgebieden die meer diversiteit bieden.

Bovendien bestaat deze categorie uit mensen van alle leeftijdscategorieën. Niet alleen de 50+'ers houden van een wintervakantie die meer variëteit biedt. Ook jonge wintersporters zijn steeds meer in diversiteit geïnteresseerd en willen meer dan alleen skiën. Kiteskiën of -boarden, snowbiking, snowtubing en ski alpinisme zijn hot bij winter-vakantiegangers. En Nordic walking is momenteel ook erg populair op wintervakantie. Kortom, er zijn tal van sportieve activiteiten die bij uitstek geschikt zijn om in een winters natuurgebied lekker samen met je hond te doen.

Wat zijn de leukste wintersportlanden voor hondenbezitters?

Tsjechië is als wintervakantieland het meest in opkomst. Dat komt hoofdzakelijk doordat de prijzen hier heel laag zijn. De prijzen van accommodaties zijn hier veel lager en hier betaal je nog gemiddeld 40 euro voor een skipas voor een week. Voor de voorzieningen hoef je het ook niet te laten. Pistes en langlaufterreinen zijn gewoon goed onderhouden en vaak veel mooier gelegen dan in de traditionele wintersportlanden. Overigens geldt hetzelfde voor Slowakije en Polen. De wintersportgebieden hier zijn schitterend en het is er (nog) niet zo druk.

Hond bij sneeuwhuisje

Het is niet zo dat de oostelijke wintersportlanden alleen in trek zijn bij de mensen die goedkoop op vakantie willen. Er wordt ook in toenemende mate belang gehecht aan het plaatselijke natuurschoon. Iedere wintersporter die niet alleen kijkt naar de piste maar de winter wil beleven in ongerepte natuurgebieden raden wij Polen, Slowakije of Tsjechië aan.

Ook op dit vlak scoren Noorwegen en Zweden heel hoog. Het mooie van Noorwegen en Zweden is dat de sneeuw hier geen 'toeristische attractie' is. De winter maakt gewoon onderdeel uit van het dagelijkse leven. Hier vind je dus ook geen dorpen die uit appartementencomplexen bestaan, maar wel veel knusse dorpjes en blokhuthuizen met eigen sauna's gelegen in bosrijke omgeving. Nergens kun je zo dichtbij van de natuur genieten. Want ongetwijfeld kom je elanden op je wandelingen tegen, liefhebbers van vis gaan niet naar de winkel maar gaan natuurlijk zelf ijsvissen. En die vis gaat niet in de pan, maar wordt gegrild op het kampvuur bij een picknick in de sneeuw.

Hond in de sneeuw

Voor hondenbezitters betekent een vakantie in Noorwegen en Zweden wel wat meer geregel. Want afgezien van de invoerbepalingen die voor de EU landen gelden, moet een hond (éénmalig) een bloedproef ondergaan om de Zweedse en Noorse grens over te mogen. Maar het is de moeite meer dan waard. Want nergens vindt een hondenbezitter zoveel vrijheid in de uitgestrekte wouden als in deze Scandinavische landen.

En de 'gewone' wintersportlanden dan?

Uiteraard kun je altijd prima terecht in de meer traditionele wintersportlanden zoals Oostenrijk, Frankrijk of Zwitserland. Ook hier zijn veel diverse activiteiten samen met je hond te ondernemen. Het is alleen in deze gebieden wel zo dat ze van oudsher zijn ingericht op de sportieve skiërs. Je hond heeft hier over het algemeen minder vrijheid dan in wintersportlanden waar het minder druk is. Daar moet je dan wel een beetje rekening mee houden.

Welk type accommodatie is het meest in trek?

Vakantiehuizen zijn niet alleen in de zomer, maar ook bij een wintervakantie het meest populair. Dat komt omdat je als hondenbezitter in een vakantiehuis gewoon meer ruimte en vrijheid hebt. Natte hondenpoten zijn in een vakantiehuis niet gênant. En je hond hoeft niet op de kamer te blijven als je gaat ontbijten of dineren. Bovendien willen de meeste mensen toch na een actieve dag in de sneeuw het liefst in privé sfeer ontspannen bij de open haard of in de sauna van hun eigen huis.

Hond heeft sneeuwpret

Toch zijn hotels ook nog steeds in trek. Je bed wordt voor je opgemaakt en je hoeft niet te koken. Voor hotelliefhebbers weegt deze verzorging zwaarder dan ruimte. Daarom biedt DogsIncluded naast een uitgebreide selectie vakantiehuizen ook hotels. Zo kan iedereen op zijn favoriete winterbestemming direct de accommodatie boeken die het best bij zijn wensen past.

DogsIncluded biedt meer dan 20.000 vakantiehuizen, hotels, campings en kastelen in 17 Europese landen, waar honden altijd welkom zijn.

Bovendien informeert de site iedereen over alle belangrijke wetenswaardigheden rond het reizen met een hond. DogsIncluded werkt niet met brochures, maar zoeken en boeken van accommodaties kan altijd direct online.

Reizen - artikelen en links