Prinsdom Andorra

Prinsdom Andorra

Andorra "anders beschreven"

Een vakantie paradijs

Het Prinsdom Andorra heeft veel méér in petto dan zijn hoofdstad met zijn ellenlange winkelstraat. Een bijzonder land dat niet tot de Europese Unie behoort, maar wel de Euro gebruikt. BTW is er een onbekend fenomeen dat nog uitgevonden moet worden. Een paradijs voor rokers en allerhande koopjes.

En toch!

En toch, er niet zo ver vandaan op een 10-tal kilometers boven in de valleien, bevinden we ons temidden van de bergen…

De tocht naar de berghut

Bergtop zonder taksen

…waar er meer tractoren te vinden zijn dan banken. Het "Natuurreservaat van Sorteny" bevindt er zich met zijn unieke fauna en flora eigen aan de Pyreneeën!

Vanuit het dorpje Arinsal (1.465 m) kan men de hoogste top van Andorra bereiken. Bij het verlaten van het skidorp begint de klim naar de berghut. Een voortdurend schouwspel van bloemen en levende kleuren, werkelijk een stukje paradijs op aarde met watervallen en een prachtige natuur. Anemonen, geraniums, frambozenstruiken en nog vele andere soorten die hier samen in harmonie groeien. We hadden de berghut 2½ uur later moeten bereiken en hebben er meer dan het dubbele over gedaan.

De berghut, gelegen op een hoogte van 2.272 m heeft plaats voor 60 personen. Tijdens het hoogseizoen (half juli) staan wij hier met slechts 8 mensen! Kwaliteit en onthaal met maaltijd, het is hier uitstekend! We voelen ons hier gewoon goed en verblijven onder een sterrenhemel.

De volgende dag staan we klaar voor de laatste klim naar de top. Een wandelpad brengt ons tot Estany Negre (2.628 m). Dan volgt een oversteek die bedekt is met sneeuwijs, zonder stijgijzers is voorzichtigheid geboden. De eindklim is een aangename helling die de lijn van de kruin volgt tot aan de top.

Jammer dat de Coma Pedrosa 54 meter mist om in het lijstje te staan van de 3.000 m hoge bergtoppen, des te beter voor zijn anonimiteit. Op deze hoogte van 2.946 meter boven de zeespiegel is het zicht adembenemend: in het oosten, de Canigou; richting noorden, Pica d'Estat; de hoogste top van Catalonië die zo binnen handbereik lijkt te zijn; in de verte, richting westen het dak van de Pyreneeën, het massief van Aneto met zijn gletsjer; in het zuiden, de indrukwekkende muur van Cadi.

In de verte: het massief van Aneto

We zitten met 4 mensen op de bergtop terwijl er meer dan 2.000 wagens de Frans-Andorrese grens voorbijrijden. Op minder dan 30 km afstand van hier winden de mensen zich op in de wachtrijen aan de kassa's van warenhuizen. Ze menen het beste uit Andorra gevonden te hebben, terwijl het beste van Andorra hier ligt: op de bergtop van de Coma Pedrosa.

Andorra op deze wijze bekeken, steelt het hart van iedereen! En zeker dat van een wandelaar die van een actieve vakantie wil genieten!

Reizen - artikelen en links