Recreatie - sport

Nordic Walking

Nordic Walking, logisch verlengstuk van wandelen

Nordic Walking de nieuwe effectieve manier om te sporten

Nordic Walking samen

Nordic Walking is sinds 2003 de snelst groeiende buitensport van Nederland.

Het is geen wandelen, sportief wandelen of joggen maar door het gebruik van de speciaal ontwikkelde wandelstokken is het wel een total body workout die jong en oud weet te verleiden.

Nordic Walking als sport is ontstaan in Finland vanuit de, in de zomer gebruikte trainingsvorm van de crosscountry skiërs. Nordic Walking zorgt ervoor dat het sportwandelen effectiever wordt omdat met name de rug-, schouder- en armspieren tijdens het wandelen intensief worden gebruikt. Tijdens de goed uitgevoerde Nordic Walking techniek worden de spieren in nek, schouders en armen doorlopend aangespannen en ontspannen. Daarnaast worden met name rug-buik en bilspieren optimaal gebruikt.

Doordat, vergeleken met Sportief Wandelen, de totale actieve hoeveelheid spiermassa tijdens het Nordic Walking is toegenomen, is het energiegebruik gemiddeld 20% hoger. De belasting op het hart-longsysteem neemt toe, terwijl de ervaren zwaarte van de training niet toeneemt. Het uiteindelijke resultaat is dat een training effectiever wordt, zonder dat de belasting op de gewrichten van rug en benen toeneemt.

Voor jong en oud

Nordic Walking is veilig, plezierig en geschikt voor jong en oud. Nordic Walking is de ideale sport om te gebruiken bij gewichtsvermindering, fysieke fitheidverbetering en training van het uithoudingsvermogen.

Om het Nordic Walking te ontwikkelen en wetenschappelijk verder te onderbouwen is de International Nordic Walking Association, (INWA) opgericht. Naast vertegenwoordigers van Polar Electro en Exel zitten afgevaardigden uit inmiddels 16 landen waar Nordic Walking wordt uitgedragen. Voor Nederland is dit Elmakes/Nordic Walking Nederland. Nordic Walking Nederland werkt nauw samen met de partners van de INWA en onderzoeken hebben aangetoond dat techniektrainingen zeer belangrijk zijn om de juiste gezondheidsaspecten te kunnen verkrijgen.

Nordic Walking Nederland en de INWA staan garant voor kwaliteit. Om dit te waarborgen zijn alle INWA gecertificeerde instructeurs opgenomen in een centraal register en moeten zij zich, om de licentie te behouden, regelmatig bijscholen.

Nordic Walking kent de volgende technieken:

 1. Classic techniek

  Bestaande uit:

  1. Het Gezondheidsniveau Nordic Walking Poles

   Dit is de basistechniek voor het aanleren van Nordic Walking. Dit niveau wordt gebruikt ter verbetering van het gezondheidsaspect en bij bevordering van gewichtsreductie. Het Gezondheidsniveau biedt eenieder met een lichamelijke beperking de mogelijkheid om in de buitenlucht aan zijn conditie en lichamelijke gesteldheid te werken.

   Door het lopen met de speciaal ontwikkelde poles, worden de gewrichten ontlast, treedt er in nek- schouderregio ontspanning op en wordt de wervelkolom ondersteund. Bij lichamelijke klachten aan de wervelkolom, gewrichten van heup, knie en enkels is Nordic Walking ideaal. Door de extra steun die de poles tijdens het Nordic Walking geven, is er een grotere stabiliteit waardoor overbelastingsklachten niet of minder snel optreden. Bij het behandelen van bekkeninstabiliteit, whiplash, fibromyalgie, RSI en chronische rugklachten is in de praktijk gebleken dat Nordic Walking een uitkomst biedt. Verder biedt Nordic Walking ook hartpatiënten, mensen met overgewicht, diabetes, COPD, (astma, bronchitis e.d.) en reumatische klachten, een unieke mogelijkheid om hun conditie te verbeteren.

  2. Het Fitnessniveau

   Het Fitnessniveau bouwt voort op het basis/gezondheidsniveau en is geschikt voor mensen die meer uithoudingsvermogen en kracht willen opbouwen. Het is een total body workout waarbij het Nordic Walking centraal staat. Bij een goed uitgevoerde techniek zullen de deelnemers alle voordelen van deze trainingen aan den lijve ondervinden. De hartslag is gemiddeld 5-17 slagen hoger en het energiegebruik kan tot 46% toenemen. Deze gegevens maken dat het uithoudingsvermogen, al direct vanaf de eerste training, en is gezellig.

  3. Het Sportniveau

   Dit niveau is een aanvulling op het fitnessniveau. Kracht en uithoudingsvermogen worden nog verder vergroot door middel van sprongen, interval- en circuittrainingen en maken zodoende Nordic Walking tot een complete body workout. Het Sportniveau is geschikt voor zeer fitte sporters die een uitdaging willen waarbij fysieke grenzen verlegd worden. Door een uitgekiend trainingsprogramma wordt Nordic Walking meer dan wandelen met poles alleen. Naast heuveltrainingen en Nordic Walken op wisselende ondergronden, staan oefeningen voor alle grote spiergroepen van het lichaam centraal.

 2. Nordic Walking Uphill
 3. Uphill techniek

  het opgaan van heuvels

 4. Downhill techniek

  het afgaan van heuvels

Nordic Walking Nederland biedt op meer dan 200 plaatsen in Nederland trainingen en demonstraties die gegeven worden door INWA erkende instructeurs. Voor de omgeving van Wolfheze en Velp / Rozendaal (Gld) is dit Anne de Munnik van Doorlopend Fit Trainingsbegeleiding. Bezoek ook de website van Doorlopend Fit. Voor informatie kunt u daar het contactformulier invullen.

Bent u nieuwsgierig geworden naar Nordic Walking bij u in de regio, dan kunt u meer informatie vinden via internet op: Nordic Walking.

Uitgaan - recreatie artikelen en links