Het fenomeen bedrijfsuitje heeft de laatste decennia een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Wat begon als een morele verplichting of een hobbyproject van de regelneef van het bedrijf, is inmiddels uitgegroeid tot een periodiek terugkerend vast onderdeel van de sociale activiteiten in veel organisaties. Uiteraard werd hier al gauw door aanbieders van vermaak en recreatie op ingespeeld en is er een heuse bedrijfsuitjesbranche ontstaan.
Van compleet verzorgde platte lol tot ingenieuze incentive-events, het aanbod van activiteiten voor bedrijfsuitjes is enorm. Toch roept geen enkele bedrijfsactiviteit zoveel gemengde gevoelens op als het bedrijfsuitje. Lang niet iedereen wordt enthousiast van het idee om op een vrije avond een verplicht programma te moeten bijwonen met collega's waarmee het lang niet altijd botert. Je collega's kies je niet uit en de invulling van het bedrijfsuitje wordt in veel gevallen bepaald door oversociale regelateurs die zich niet realiseren dat hun idee van gezelligheid lang niet door iedereen gedeeld wordt. Bovendien kunnen smaken sterk verschillen en is het vaak onmogelijk om een activiteit of invulling voor het bedrijfsuitje te vinden die iedereen leuk vindt. En toch is het bedrijfsuitje niet meer weg te denken als ijsbreker en manier om elkaar eens te leren kennen in een andere sfeer en omgeving dan die van het werk.
Opvallend is de opmars die de zogenaamde dinerspellen de laatste jaren hebben gemaakt en dan met name de moorddiners. Toch is dat in feite niks nieuws onder de zon. Al in de Middeleeuwen werden moordspellen gespeeld door ridders en hun jonkvrouwen. De moorddiners van tegenwoordig werken nog steeds volgens hetzelfde principe: de gasten kruipen allemaal in de huid van een personage, één van hen is "de dader" en de bedoeling van het spel is om door middel van opdrachten en informatie die dader te ontmaskeren. Inmiddels is hierop ook al een aantal varianten ontstaan zoals bijvoorbeeld het soapdiner en het maffiadiner. Steeds meer bedrijven vinden in het dinerspel een leuke mogelijkheid om uit eten te combineren met amusement. En dat amusement wordt steeds uitgebreider. Het Big Secret Soapdiner bijvoorbeeld is allang niet meer alleen een spelletje dat aan tafel wordt gespeeld. Naast het originele thema Soap en Geheimen wordt het spel aangevuld met een echte show van de presentatoren/entertainers. Deze show bestaat naast cabareteske teksten uit zogenaamde showtunes en acts. Afhankelijk van de bereidheid van het publiek om daar aan mee te doen, loopt Big Secret steevast uit in een feest vol met maffe muziekjes, dansjes en gekkigheid. Men zou haast vergeten om nog te genieten van het heerlijke eten dat ondertussen geserveerd wordt. Hoewel het Big Secret Soapdiner en de nog schokkender opvolger het Big Trouble Schandaaldiner zonder twijfel de meest originele dinerspellen van dit moment zijn, is de verwachting dat het assortiment dinerspellen in de toekomst zich verder zal uitbreiden.
Maar hoe vind je zo'n origineel bedrijfsuitje? De Gouden Gids en het telefoonboek hebben inmiddels wel afgedaan als informatiebron en tegenwoordig is het Internet natuurlijk dé manier om op zoek te gaan naar een leuke invulling van het volgende personeelsuitje. Bij het intoetsen van de zoekterm "bedrijfsuitje" verschijnen er werkelijk duizenden resultaten met op de eerste pagina's tientallen portalen en verzamelsites die de meest uiteenlopende activiteiten aanbieden. Zie daar maar eens het perfecte bedrijfsuitje uit te halen. Sommige producten staan op tientallen verschillende sites, met vage informatie over de inhoud en de prijzen. Vaak kan alleen via de website informatie worden aangevraagd en worden geen telefoonnummers of adresgegevens vermeld. Aan de andere kant is de keuze enorm uitgebreid en wordt de zich oriënterende organisator al gauw op allerlei nieuwe en originele ideeën gebracht. Het feit dat de meeste bedrijfsuitje op Internet gevonden worden, dwingt aanbieders om hun producten middels een goed vindbare website te promoten. Hierdoor hebben vooral vooruitstrevende en moderne bedrijven hun positie in de bedrijfsuitjesbranche weten te versterken. Een goede ontwikkeling.