Vijver in de tuin

Vijver in boogvorm

Welke vijver voor úw tuin?

Water

Bijna iedereen voelt zich fijn bij water. Zomers gaan we naar het strand of naar een zwembad. Steeds meer mensen willen water bij huis, in de tuin of op het balkon net waar er maar plek is.

Ideeën opdoen

Bij de Complete vijvergids kunnen mensen ideeën opdoen over alle materialen die gebruikt kunnen worden bij de aanleg van een vijver. Van mini vijver tot mega pool, van koivijver tot zwemvijver. Wat te denken van verlichting, een fontein of waterornament? Er is een heleboel mogelijk.

Vijver onder afdakje

Zwemvijver

De natuurlijke zwemvijver in de tuin is een nieuwe trend. Geen blauwe bak maar een natuurlijk ogende vijver met een zwemgedeelte dat gezuiverd wordt door moerasplanten zoals gele lis, er komt geen chloor aan te pas. Eigenlijk een zwemparadijs in eigen tuin. Hier moet echter wel een flinke ruimte voor beschikbaar zijn. Voor de wat kleinere tuinen, dak tuinen of balkonnetjes zijn er ook genoeg mogelijkheden.

Vijver met riet

Visvijver

En natuurlijk zijn er heel veel mensen die de vijver inrichten voor hun huisdieren, hun koi karpers. Het gebruik van natuurlijke materialen is al enige tijd een trend. Nu wordt er voor veel vijvers ook een natuurlijk vijverfilter gekozen. Dit bed van lavagesteente wordt beplant met heloften, moerasplanten met een grote zuiverende eigenschap. Zelfs voor de grote vervuilers als koi, is dit een goede natuurlijke oplossing. De Complete Vijvergids van Bijbart.com is altijd in beweging en hoopt de komende jaren heel veel nieuwe items toe te voegen aan de website over de aanleg en het onderhoud van vijvers.

Koivijver

Een koivijver heeft geen waterplanten die voor een biologisch evenwicht zorgen. Koi eten planten. Jonge koi zullen er niks mee doen, maar als ze groter zijn, zullen ze de waterplanten opeten. Eigenlijk geldt hier: waar koi zwemmen, staan geen planten!

Stenen vijver

Welke vijvervorm?

Wat is de bedoeling van de vijver? Als er alleen planten in komen te staan, hoe u geen rekening te houden met de vissen. Een gemengde vijver vereist weer andere aandacht. Voor u een vorm uitzoekt, is het van groot belang te weten van uw bedoeling is met de vijver.

6hoekige vijver

Tuinen - artikelen en links