Aanleg, onderhoud en ontwerp van een terras

Aanleggen van een terras.

We genieten momenteel van het eerste lenteweer van dit jaar. Dat laat ons weer dromen van de tuin en vooral de mooie avonden op het terras. Voor wie nog moet beginnen aan de aanleg van zijn terras of wiens terras aan vervanging toe is, zetten we enkele tips op een rij.

"Bezint eer ge begint" is ook in dit geval geen slecht advies. Bedank bijvoorbeeld waar je het terras wilt aanleggen. Omdat de percelen tegenwoordig niet zo groot zijn, kan aan een multifunctionele oplossing worden gedacht: oprit annex terras in één. Dit kan bijvoorbeeld door een ander bestratingsmateriaal, een andere kleur in het materiaal te gebruiken of zelfs er een afdak over te plaatsen. Zo heb je niet alleen een carport, maar ook een overdekt terras.

Zit je in de ontwerpfase, laat de tuinarchitect dan ook niet zonder meer voorschrijven om beton te storten op de plaats waar ooit het terras zal komen. Dat kan dan tijdens de bouwwerken en voor de aanleg van het definitieve terras dan wel zo handig zijn, bij de keuze van de definitieve terrasafwerking kan dit betondek zuur opbreken. Vaak is het te hoog gestort en laat het niet meer iedere afwerking toe.

Gebruik van het terras

Wordt het terras alleen gebruikt om met mooi weer buiten te zitten, of moeten de kinderen ook een speelruimte hebben? Zij vinden het erg leuk om met stoepkrijt de mooiste tekeningen te maken. Het is echter niet leuk voor de kinderen als je lekker in de zon zit te krijten en je kunt niet verder omdat je ouders in de weg zitten. Bij het ontwerpen van het terras kan daar rekening mee worden gehouden.

Erg leuk is het om een paadje naar de poort te maken van andere stenen dan die waarmee het terras is aangelegd. Zo krijg je een mooi paadje.

Materiaalkeuze

Voor de afwerking van het terras zijn harde materialen nodig. Een granulaat zoals grind, dolomiet of porfier is hier niet op zijn plaats. Maar zelfs dat laat nog heel wat keuzemogelijkheden: klinkers, natuursteen, keramische tegels, hout.

Let er bij de keuze van keramische tegels op dat ze voldoende slijtvast en vorstbestendig zijn. Bij alle materiaalopties verdient het aanbeveling om naar de onderhoudsvriendelijkheid ervan te kijken. Een wetmatigheid hier: hoe groter het oppervlak van bijvoorbeeld de tegel of natuursteen, des te minder voegen. En de voegen zijn nu net de gevoeligste plaatsen voor vervuiling. Tegenwoordig bestaan er zelfs aangepaste materialen bijvoorbeeld polymeerzand - om de voegen op te vullen, zodat vervuiling minder kans krijgt.

Kies je voor hout, let dan ook weer op de duurzaamheid van het materiaal. Aangezien het hout blootgesteld wordt aan extreme weersomstandigheden en vochtigheid komen enkel houtsoorten met een hoge natuurlijke duurzaamheid, vakkundig verduurzaamde of hittebehandelde houtsoorten in aanmerking. Naast een hoge duurzaamheid wordt van terrashout ook verwacht dat het voldoende sterk is en over een hoge slijtweerstand beschikt.

Onderhoud

Nagenoeg alle materialen laten toe om patronen in de terrasaanleg te brengen. Die patronen zijn niet alleen smaakgebonden, ze worden ook bepaald door de stijl van het huis en de tuin, en kunnen deze zelfs versterken of accentueren. Het gekozen patroon geeft ook een zekere sfeer. De gekozen kleuren kunnen trouwens een aanvulling zijn op het concept van de tuin. In de winter brengen ze bijvoorbeeld kleur in de tuin.

Een verharding met open voeg zal niet onkruidvrij blijven. Dit kan je bestrijden met een verdelgingsmiddel of verbranden. De eerste aanpak zal je tweemaal per jaar moeten toepassen om succesvol zijn, het verbranden zelfs tot drie maal. Mossen kan je te lijf gaan met een anti-mosmiddel. Een behandeling in het voorjaar en najaar moet volstaan om van een mosvrij terras te genieten.

Tuinen - artikelen en links