Paasdecoratie!

Zelf Paasdecoratie maken

Paasdecoratie - Paaskrans met kaars

Natuurlijk kan er bij de bloemist een bloemstukje worden besteld en bij de hobbywinkel kant-en-klare decoratie worden gekocht. Je bent dan lekker snel klaar en het staat ook leuk. Maar toch is er niks leukers, dan samen met de kinderen de decoraties te maken. Heerlijk voor op een druilerige, regenachtige middag waarop je toch niet naar buiten kunt.

Voordat we zelf gaan knutselen, moeten we eerst kijken wat we willen maken en of alles aanwezig is. Het is zo vervelend om tijdens het knutselen weer naar de winkel te moeten omdat er iets ontbreekt. Vergeet voor de gezelligheid het potje thee en het schaaltje met chocolade paaseitjes niet!

Paasstukjes

Paasdecoratie voor op tafel - bloemstuk met smalle kaars

Voor het maken van een mooie krans, leggen we in een schaal een stuk oase of steekschuim. In het midden steken we een stevige, dikke kaars. Rondom die kaars steken we voorzichtig gele narcissen in de oase zodat een krans ontstaat. De oase moet wel vochtig blijven, anders verleppen de bloemen te snel.

In die krans kunnen we nog kleine kuikentjes of vlindertjes steken, die bij de hobbywinkel verkrijgbaar zijn. In het voorbeeld is gebruik gemaakt van kuikentjes.

Als u een lange tafel heeft omdat er bijvoorbeeld veel mensen aan tafel zitten, dan kan er gekozen worden voor een groot stuk midden op tafel en verder één of twee smalle stukjes neer te zetten. In plaats van een dikke kaars, kan dan worden gekozen voor een stukje met een lange, smalle kaars.

Ook het smalle stuk wordt in principe hetzelfde gemaakt als het stuk met de dikke kaars erin. Begin met een oase en steek daarin de smalle kaars. Daarna worden ook hier weer narcissen voorzichtig ingestoken. Bij het stuk met de smalle kaars zijn vlinders gebruikt als extra decoratie.

Paasboom

Paasboompje

Misschien is er een plekje in de woonkamer om een leuke paasboompje neer te zetten. Haal een aantal wilgen- of hazelaartakken bij de bloemist, zet die mooi in een vaas. Snijd ze wel dusdanig af, dat ze allemaal even groot zijn. Daarna kunnen met behulp van strikjes leuk geverfde houten eitjes of zachte, kleine kuikentjes er in worden gehangen. Natuurlijk hebben deze takjes ook dorst, dus wel regelmatig water blijven geven.

Paaseieren verven

Er zijn verschillende manieren om eieren te verven. De één kiest ervoor om de eieren leeg te blazen en dan te kleuren, een ander kookt de eieren terwijl in het kookwater een kleurstof is toegevoegd. Bij deze laatste mogen de eieren natuurlijk niet opgestapeld in de pan liggen.

Indien het ei leeg wordt geblazen dan prikt men met een scherp voorwerp een klein gaatje in de boven- en onderkant van een ei. Zorg ervoor dat ook het binnenste velletje goed doorprikt word. Dan komt nu een smerig werkje. Hou het ei boven een bak en blaas door een van de gaatjes de inhoud naar buiten. Hierna moet het ei goed met water worden doorgespoeld. Daarna kan het plakken van versieringen en/of het beschilderen beginnen.

Voor kinderen zijn deze twee technieken echter niet zo leuk. Zij willen liever zélf het ei beschilderen met hun eigen motieven. Dat kan natuurlijk. Eerst moeten de eieren worden gekookt en daarna afgekoeld. Vaak is er bij de supermarkt rond Pasen speciale verf te koop waarmee de eieren beschilderd kunnen worden. Dek de tafel af met een kleed dat vies mag worden. Zet de eieren op bijvoorbeeld een lege rol van wc papier zodat ze goed beschilderd kunnen worden. Laat iedereen naar hartelust de eieren beschilderen. Meisjes vinden glittertjes ook vaak leuk, dus wat glittertjes mogen niet ontbreken. Die kunnen op de eieren gestrooid worden als deze nog nat zijn.

Gezellig gedekte tafel voor de paasbrunch

Gedekte tafel

We dekken de tafel gezellig. Een gezellig kleed op tafel in plaats van placemats is natuurlijk wel zo mooi. We zetten voor iedereen een plat bord neer met daar bovenop een diep bord voor de groentesoep. Op de borden zetten we mooi gevouwen servetten. Het brood, wat te denken van vers afgebakken (brunch)broodjes en croissantjes, leggen we op een mooie schaal. Ook de kaas en de vleeswaren leggen we op een bord of schaal met een vorkje erbij zodat iedereen kan opprikken wat hij of zij nodig heeft. Het zoet beleg zoals jam en dergelijke, doen we in kleine schaaltjes met een klein lepeltje erbij. In een grotere schaal leggen we de gekookte eieren. Natuurlijk mag ook een gezellig bloemstukje (zoals boven omschreven) niet ontbreken.

Paastafel - hoe dekken we de tafel?

Wonen - artikelen en links