Sfeervolle Kerstdecoratie

Het uitzoeken en kopen van de decoratie van dit jaar kan weer gaan beginnen. We doen het natuurlijk wel even rustig aan, want eerst komt Sinterklaas nog even buurten, weet u nog wel? Maar een beetje rondkijken en ideetjes opdoen kan natuurlijk geen kwaad. En voor je het weet, ga je naar huis met een paar tassen vol leuke en sfeervolle decoratie. Grote tuincentra hebben weer de traditionele kerstafdelingen.

Bonte verzameling kerstballen

De grote vraag is natuurlijk: kiezen we bij het decoreren voor één kleur of kiezen we voor een bont geheel? Op onze wandeling door een tuincentrum hebben we zelfs gezien dat er in zwart kan worden gedecoreerd dit jaar. OF gaat u voor goud, zilver, wit, rood, groen of iets anders? Er is heel veel mogelijk op dit gebied. Ga van te voren eens kijken wat u wilt en of de door u uitgekozen decoratie wel past in uw huis.

Indien u kleine kinderen heeft, zal het waarschijnlijk leuker zijn diverse kleuren te gebruiken. Kleine kinderen zijn nou eenmaal gek op kleuren. Mochten uw kinderen groter zijn of u heeft geen kinderen, kan kunt u, indien gewenst, de decoratie maken in één kleur die past bij uw inrichting. Welke kleur u neemt is ook sterk persoonlijk afhankelijk, de één houdt van felle kleuren, de ander heeft leiver wat rustige kleuren. Maar om te beoordelen wat bij u past, is moeilijk te zeggen. Een middagje rondsnuffelen op de diverse kerstafdelingen van tuincentra geven u een goed idee van wat er mogelijk is.

Kerstdecoratie in de gang

Mocht er een deurbel aanwezig zijn die verschillende melodietjes heeft, kan er voor gekozen worden om het een kerstmelodietje te laten spelen.

Aan de deuren in de gang kan een kerstkrans worden gehangen om het er mooier uit te laten zien. Normaal is een gang een gewone doorloop meteen door naar de kamer, maar in de winter hang je toch eerst je jas op, gaat voor de spiegel je haren even fatsoeneren. Dan is het wel leuk als de gang ook een beetje Kerstsfeer heeft.

Ook leuk is het, om lintjes langs de spiegel en deurposten te hangen. Aan die lintjes kunnen dan kleine kerstballetjes, denneappeltjes of mini kadootjes worden gehangen.

In de gang gaan we dit jaar ook iets moois maken. Het idee is, om langs het plafond guirlandes op te hangen. In de guirlandes vlechten of draaien we een mooi feestelijk rood lintje. Daarna wordt er een snoer met lampjes omheen gevlochten en hangen ook wat leuke ballen of klokken aan de guirlandes. Wedden dat de gang er dan een stuk feestelijker uitziet?

Kerstdecoratie in de hal middels een verlichte guirlande

Deze guirlande kan om een deur heen worden gehangen, maar kan ook helemaal langs de rand van het plafond worden aangebracht.

De werkwijze en het uiteindelijke resultaat: Kerstdecoratie in de gang ».

De eettafel

Voordat we de tafel gaan dekken, moeten we eerst bedenken uit hoeveel gangen ons kerstmenu bestaat. Voor iedere gang worden de borden, bestek en glazen in een bepaalde volgorde neergezet en gelegd. Datgene wat als eerste gebruikt gaat worden, ligt het verste bij het bord vandaan. Datgene wat als laatste gebruikt wordt, ligt tegen het bord aan.

Servies en bestek
  • De volgorde van het dekken van de borden: eventueel onderborden, groot bord voor hoofdgerecht met eventueel hierop een netjes gevouwen servet, soepborden, voorgerecht. Wij hebben als motief voor het servet gekozen voor een mijter. Deze staat erg feestelijk, kan van te voren worden gevouwen en eenvoudig bewaard worden tot gebruik.
  • Het bestek komt aan weerszijden van het bord: rechts de lepel en messen, links de vorken, het dessertbestek (lepel) bij ijs, pudding of vla, wordt boven het bord gelegd met de steel naar rechts, of pas bij het serveren van het dessert neergelegd.
  • Bij een fruitdessert legt u een mesje en vorkje boven het bord, het meest bovenaan het mesje, het heft naar rechts en daaronder in omgekeerde richting het vorkje. Voor flensjes dekt u met dessertlepel- en vork, lepel bovenaan van rechts naar links, vork daaronder van links naar rechts.
  • Garnalencocktail etcetera of andere in coupes of glas opgediende voorgerechten worden met een klein lepeltje en vorkje gegeten. Het glas wordt dan op eventueel een schoteltje op het onderbord gezet, met lepeltje en vorkje ter weerszijden van het glas op het schoteltje.
  • Wordt er bij een voorgerecht brood of toost geserveerd, dan wordt hiervoor een klein bordje met klein mesje, links van het bord geplaatst.
  • Ook voor sla of compote is het prettig een apart bordje te hebben, deze komt op dezelfde plaats als het broodbordje.
  • Wanneer soep in koppen wordt geserveerd en niet in borden, dan dekt u met dessertlepels en niet met soeplepels.
  • Dek het bestek van binnen naar buiten, dus vlak naast het bord komt het bestek voor het hoofdgerecht, daarnaast het warme voorgerecht, soep en koud voorgerecht. Voor het eten zelf wordt het bestek dus altijd van buiten naar binnen gebruikt.
  • Neemt u even pauze tijdens het eten, leg dan uw vork links en mes rechts op het bord met de heften op de tafel. Klinkt ingewikkeld maar het bestek rust gewoon op de rand van het bord. Bent u klaar met eten? Plaats dan mes en vork boven elkaar dwars op het bord met de heften naar rechts en het (ribbel)snijvlak van het mes naar boven.
De glazen

De glazen worden rechts boven het bord geplaatst en wordt meer dan één wijn geschonken, plaats dan het glas voor de eerste wijn het meest rechts. Daarnaast de overige glazen en het waterglas staat voor het meest rechtse glas of achter de wijnglazen, de glazen voor dessertwijn worden pas neergezet bij het inschenken. Als u het helemaal correct wilt doen, dan worden bij het schenken van de tweede wijn de glazen van de eerste wijn weggehaald.

Wonen - artikelen en links