Recreatie - uitgaan

De Efteling

De Vliegende Hollander - nieuwe attractie bij de Efteling!

Legende komt op 1e Paasdag tot leven in Kaatsheuvel

Op 1 april aanstaande opent de Efteling haar deuren weer voor het grote publiek. Op 1e Paasdag, komt in het park de legende van 'De Vliegende Hollander' tot leven, dan opent de nieuwe, grootste en duurste attractie ooit. De Vliegende Hollander is bijzonder, omdat het een combinatie is van een walk-through, darkride, een achtbaan, een watercoaster en een splash, samengevat in een rijk gethematiseerd geheel, dat zich zowel binnen als buiten afspeelt. De attractie werd vrijwel helemaal in eigen huis bedacht en ontwikkeld en is spraakmakend te noemen. De bezoekers gaan terug in de tijd, naar de Gouden Eeuw, de tijd van de succesvolle Verenigde Oostindische Compagnie (VOC). Een spectaculaire tocht voert de bezoekers naar een hoogte van 22,5 meter en laat hen met snelheden van ruim 70 km per uur de vloek van het spookschip trotseren. Daarbij ondergaat men G-krachten variërend van 3x het eigen lichaamsgewicht tot bijna gewichtsloos. Er is een investering van bijna 20 miljoen Euro mee gemoeid.

Topattracties bij elkaar gebracht

In een havenstadje uit de Gouden Eeuw varen sloepen af en aan om de bezoekers mee op reis te nemen. Waaghalzen kunnen met een sloep de vloek van De Vliegende Hollander trotseren. Er volgt een spectaculaire tocht om uiteindelijk weer veilig het beschutte havenstadje te bereiken. "We hebben het beste uit diverse topattracties bij elkaar gebracht tot een geweldige totaalbelevenis." zegt Ronald van der Zijl, directievoorzitter van het Kaatsheuvelse park, "Een attractie voor mensen met lef, met als toefje op de taart de splash! Een attractie als deze is in geen enkel ander park te vinden". Voor De Vliegende Hollander geldt een minimum-lichaamslengte van 1.20 meter. Bezoekers op de stadswal van het havenstadje of op het terras van het horecapuntje De Kombuys hebben een prachtig uitzicht op het buitendeel van de spannende ride.

Cultureel erfgoed

Voor de nieuwste attractie liet de Efteling zich inspireren door de eeuwenoude legende van de Vliegende Hollander: "Ik zal vaeren, storm of gheen storm, Paesen of gheen Paesen. Ik zal vaeren, al is het tot in den eeuwigheid!" Dat schreef kapitein Willem van der Decken in 1678 in zijn logboek. Hiermee trotseerde hij de regels, het fatsoen en de elementen. En tekende hij zijn eigen noodlot…

Zijn schip veranderde in een mysterieus, vurig spookschip dat werd gedoemd voor eeuwig de zeven wereldzeeën te bevaren als 'De Vliegende Hollander'…

De Efteling draagt sinds haar oprichting in 1952 het culturele erfgoed van sprookjes, sagen en legenden een warm hart toe. Sprookjes kwamen tot leven en in de loop der jaren vonden ook verhalen uit duizend-en-een-nacht (Fata Morgana en Vogel Rok) en de sage over de Bokkenrijders (Villa Volta) een permanent thuis in het park.

De Legende van De Vliegende Hollander in de Efteling

Stadskade met leeuwen

Willem van der Decken is een succesvolle kapitein van de Verenigde Oost-Indische Compagnie. Op Java en de Molukse eilanden lukt het hem steeds volle ladingen specerijen te kopen, die in Nederland goed geld opleveren. Zijn schip 'Den Hollander' is het snelste van de VOC. De ladingen foelie, nootmuskaat en kaneel worden in recordtijd van de Oost naar Nederland gebracht. De Heren Zeventien zijn dan ook zeer tevreden en de kapitein maakt snel promotie. Van der Decken woont samen met zijn vrouw Catharina in het mooiste huis op de stadswal, met uitzicht op de haven. Hij geniet van zijn welvaart. Het leven is goed in de Gouden Eeuw. Maar schijn bedriegt, er kleeft bloed aan zijn succes. Het volk en de Heren Bewindhebbers weten niets van het duistere dubbelleven van de kapitein. Het grote succes maakte hem hebzuchtig. Van der Decken wordt een kaperkapitein, die kustdorpen plundert en schepen entert. Hij schrikt er niet voor terug te moorden om de buit binnen te halen. Het goud en de juwelen houdt hij zelf. Die slaat hij op in de geheime schatkamer onder zijn huis die hij via smokkelgangen bereikt.

Hoewel hij zeer succesvol is, leeft de kapitein steeds meer in eenzaamheid. Bemanningsleden ronselt hij alleen nog maar in weeshuizen, waar onervaren jongens zich laten lokken door het avontuur. Niemand anders wil nog werken voor de strenge en grillige Van der Decken. In café Het Oorlam drinkt de kapitein alleen op zijn successen. Hij is alles en iedereen te slim af. Hij staat aan de top. Maar zijn hebzucht zal hem zwaar kosten.

Van der Decken's woning brandde van binnen uit en in de geheime gang brandde een hels vuur, dat zijn duistere dubbelleven bloot legde. Het schip verdween en er werd nooit meer iets van vernomen. Of toch wel?

Jaren later bereiken nog steeds berichten het thuisland over een mysterieus spookschip, dat lijkt te vliegen boven de golven. Met een zwartgeblakerd karkas en brandende zeilen zou het met ongelooflijke snelheden over zee koersen… tegen de wind in! Zeelui doen er alles aan een aanvaring te voorkomen. Want elk contact met de schimmige gedaante die onbeweeglijk op de reling staat, brengt ongeluk, dood en verderf!

De Vliegende Hollander

Gegevens De Vliegende Hollander

  • Capaciteit: ± 1900 personen per uur
  • Vaartijd: 3,43 minuten
  • Hoogte toren: 22,5 meter - lift van 45°!
  • Totaal oppervlakte: 17.000 m2
  • 11 sloepen voor elk 14 personen
  • G-krachten: maximaal 3G (3x je eigen lichaamsgewicht) en minimaal 0,2G (bijna gewichtsloos)
  • Investering: bijna 20 miljoen Euro
  • Lengte coaster: 420 meter
  • Snelheid: ruim 70 kilometer per uur
  • Minimumlengte vereist van 1.20 m.
  • Uitgaan - recreatie artikelen en links